Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul este pe cale sa devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Statisticile arată că aproximativ 50% dintre fumatori mor din cauza unor afecţiuni provocate de fumat.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul este pe cale sa devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Statisticile arată că aproximativ 50% dintre fumatori mor din cauza unor afecţiuni provocate de fumat.
Societatea Română de Pneumologie clasifică fumatul drept o boala şi nicidecum un obicei, iar fumătorul este dependent atât psihic, cât şi fizic de tutun. Ţigările sunt foarte eficiente în furnizarea nicotinei şi pot da dependenţă la fel de mare ca heroina sau cocaina.
Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe, majoritatea toxice, iar 40 dintre ele sunt cancerigene şi sunt inhalate atât de fumător cât şi de persoanele din jur. Indiferent de vârsta şi de starea de sănătate a fumătorului, dependenţa de ţigări poate avea urmări grave. Iată 10 simptome care te avertizează că este timpul să renunţi la fumat şi să consulţi un medic:
1. Tuse. Tusea cronică sau tusea cu expectoraţie poate fi un simptom al bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC). BPOC este o afecţiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Boala poate fi depistată cu ajutorul unui test numit spirometrie care este foarte de uşor de făcut, rapid şi nu este dureros. Cu cât efcţiunea este depistată mai devreme, cu atât tratamentele sunt mai eficiente şi pot sa prevină mai eficient scăderea funcţiei pulmonare. Fumatul reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în acest caz. Se estimează că aproximativ 33% din fumători dezvoltă această boală.
2. Greutate în respiraţie şi oboseală la cele mai mici eforturi pot fi, de asemenea, un simptom al BPOC.
3. Reducerea gustului şi al mirosului. Acesta este motivul pentru care mulţi dintre cei care renunţă la fumat iau în greutate. Dacă te laşi de fumat, vei dori să înlocuieşti acest obicei şi de multe ori se intamplă să îl înlocuieşti cu mâncatul. Având în vedere că aceste simţuri se îmbunătăţesc semnificativ după ce renunţi la fumat, alimentele dulci vor deveni mai atractive.
4. Tulburări circulatorii (circulaţie proastă). Ai mâinile şi picioarele reci tot timpul? Fumatul poate fi cauza.
5.Piele lipsită de strălucire. Fumatul provoacă îngroşarea vaselor de sânge din stratul extern al pielii, îngreunând circulaţia sanguină şi golind sângele de oxigen şi importanţi nutrienţi, cum ar fi vitamina A. De asemenea, fumatul conduce la pierderea unei cantităţi importante de colagen şi elastină din piele (nutrienţi importanţi pentru fermitatea şi elasticitatea pielii). Toate acestea duc la îmbătrânirea prematură a pielii şi la apariţia ridurilor.
6. Sâni fără fermitate. Pe măsură ce pielea îşi pierde din elasticitate şi fermitate, pielea de la nivelul braţelor cât şi sânilor se lasă. Cercetătorii au descoperit că fumatul reprezintă una dintre principalele cauze ale lăsării sânilor.
7. Degete şi unghii pătate. Dacă au trecut deja câţiva ani de la prima ţigară, uită-te cu atenţie la mâinile tale. Degetele au început să se îngălbenească? Fumatul pătează atât pielea cât şi unghiile. Vestea bună este că aceste pete tind să dispară după ce ai renunţat la ţigări.
8. Dinţi îngălbeniţi şi respiraţie urât mirositoare. Culoarea galbenă a dinţilor reprezintă una dintre caracteristicile fumătorilor înrăiţi, însă acesta nu reprezintă singurul rău pe care îl face fumatul dinţilor. Bolile gingivale, halitoza sau respiraţia urât mirositoare sunt doar câteva dintre problemele la care sunt predispuşi fumătorii. Potrivit cercetătorilor, riscul de pierdere a dinţilor este de două ori mai mare la fumători.
9. Căderea părului. Pe măsură ce îmbătrânim părul se subţiază şi se rupe mai uşor, iar fumatul accelerează acest proces. Studiile au adus dovezi că fumătorii au un risc mai mare de a cheli.
10. Insomnii. Nicotina acţionează ca un stimulant şi poate afecta calitatea somnului.
Nu crezi că e timpul să renunţi la fumat?
|