marți, 12 februarie 2013

Peștera, satul de sub nori

Facebook, 100 photos - goo.gl/p2ePvX

De multe ori se întâmplă să fii fascinat de un loc de la care nu ai fi avut prea multe așteptări. Un sat uitat de lume, o zonă ascunsă printre munți și paduri de brazi, despre care nu știai nimic. A fost odată ca niciodată…așa ai putea începe povestea satului Peștera de langă Moeciu de Jos, județul Brașov. Dacă vei ajunge acolo, vei întelege de ce este considerat un “colț de rai” și de ce merită să-l vezi măcar o dată in viață.

Satul Peștera este situat în Rezervația Piatra Craiului, la o altitudine de 1000m. Chiar de la intrarea în sat vei fi vrăjit pur și simplu de frumusețea peisajului, de șoseaua care urcă pe munte pe serpentine, printre pensiunile simple și cochete, de culmile semețe ale Bucegilor, Leaota, Postăvarul, sau de calcarele Pietrei Craiului. O zonă ideală pentru iubitorii de drumeții, dar și pentru cei care caută liniștea naturii și peisaje de basm în orice anotimp.

Dealurile cu pasuni și capițe de fan te îmbie la relaxare totală, într-o liniște care-ți țiuie urechile. Potecile de la marginea pădurii iți dezmorțesc picioarele și-ți încântă sufletul. Satul Peștera este rustic și ușor rupt de realitate, însă nu ai cum să te plictisești aici. Localnicii sunt foarte ospitalieri și dornici să stea cu tine la povești, să te servească cu bucate dintre cele mai bune și să-ți lumineze ziua cu seninătatea chipurilor lor.

Toate se gșsesc la numai 10 km de Bran, o zonș atât de mediatizată încât dacă te decizi pe loc să faci o escapadă, cu greu mai găsești un loc de cazare sau o potecă pe care să te plimbi liniștit.

Ai putea, de asemenea, să te bucuri de această zonă de pe bicicletă, căci potecile satului Peștera sunt ideale pentru așa ceva. Poți să urmezi traseul pornind de la Cheile Grădiștei, Predeluț sau Moieciu, să treci prin Peștera și Măgura și apoi să continui drumul prin Zărnești, Râșnov și Cristian, până în Brașov. Oricum ar fi și oricum ai ajunge în zonă, merită să o străbați de la un capăt la altul în orice anotimp și să te bucuri de frumusețea sa.

Peștera Liliecilor, de pe raza satului Peștera, este obiectivul care atrage mii de turisti în fiecare an. Peștera este amplasată în nord-vestul platformei Branului, la o altitudine de aproape 950 m și s-a format în urma eroziunii muntelui de către pârâul Vaii cu Cale. Numele acestei pesteri se datoreaza coloniilor de lilieci care traiesc in adancimea cavernei, unii dintre ei apartinand unor specii rare. In urma cu cateva secole, pana sa inceapa sa fie explorata si studiata de speologul Iuliu Caran, era cunoscuta sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii.

Nu este la fel de spectaculoasa precum Pestera Scarisoara, de exemplu, si nici la fel de mare, avand doar 370 m lungime si o singura galerie activa de vreo 110 m. Poate fi vizitata insa foarte usor si, spre deosebire de multe altele, Pestera Liliecilor este o pestera calda. Dupa ce treci printr-un culoar ingust, ajungi intr-o grota cu formatiuni calcaroase si tavan in mii de culori, dupa care urmeaza un alt culoar ingust de vreo 15 metri si un horn. Asta e tot, dar frumusetea pesterii si unicitatea ei se datoreaza in principal coloniilor de lilieci care traiesc in sutele de orificii sapate in peretii grotei. De altfel, veti vedea ca peretii pesterii sunt “patati” si au urme de guarno (asa se numesc excrementele liliecilor), asa ca trebuie sa fiti atenti de ce va atingeti. Si cu ce va incaltati, pentru ca Pestera Liliecilor este “maloasa” – datorita paraiasului malos care o traverseaza.

Poate ca liliacul nu este tocmai acel gen de mamifer pe care ti-ai dori sa-l intalnesti in timpul vacantei sau excursiei tale, insa o drumetie pana la Pestera Liliecilor merita tot efortul. Dupa drumul superb care traverseaza pasunile verzi ale satului Pestera si padurile din jur, ajungi la aceasta minunatie a naturii – declarata zona speciala de protectie a Parcului “Piatra Craiului” – presarata cu formatiuni calcaroase denumite “lacrimi ale pamantului”.

Peștera Liliecilor nu este electrificata, asa ca nu uitati sa va luati si o lanterna atunci cand veti merge sa o vizitati. Si nu ezitati sa o faceti cat mai curand, pentru ca ar putea fi inchisa publicului larg, la solicitarea specialistilor, care doresc sa protejeze speciile rare de lilieci care salasluiesc in ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu