Facebook, 18 photos - http://goo.gl/vKXBjW
- Insula Oltului din orasul Calimanesti a atras calugari iubitori de liniste din cele mai vechi timpuri. Primii sihastri s-au stabilit aici pe la inceputul secolului XIV, intemeind o mica biserica de lemn cu hramul "Nasterea Maicii Domnului". Calugarii se nevoiau in colibe de lemn, unii in "Ostrov", iar altii de ambele maluri ale Oltului. Ei duceau viata de sine, in smerenie, in post si neincetata rugaciune, iar noaptea se adunau la biserica si dadeau lauda lui Dumnezeu.
- Intr-un document din 26 aprilie 1500, Radu cel Mare spune ca Sihastria Ostrov este "de la binecinstitorii sfant raposatii domni, mosii si stramosii nostri", ceea ce dovedeste ca ea a fost innoita si inzestrata cu danii de catre primii domni ai Tarii Romanesti: Ioan Alexandru Basarab (1310-1352), Nicolae Alexandru (1352-1364) si, desigur, Mircea cel Batran (1386-1418).
- Pe la sfarsitul secolului XIV Sihastria Ostrov (numita si Calimanesti) era considerata "manastire", ca si Sihastria Nucet, bucurandu-se de o mare autoritate duhovniceasca. In a doua jumatate a secolului XV Manastirea Ostrov (Calimanesti), din motive necunoscute, probabil incendii sau invazii straine, ajunge in stare de paragina. Neagoe Basarab o rezideste in anii 1520-1521, dandu-i din nou amploarea de altadata.
- Calugarii din Ostrov duceau viata de obste, afara de cei ce sihastreau in poienile muntilor din imprejurimi, care se adunau pe insula numai in sarbatori pentru a se impartasi cuTrupul si Sangele lui Hristos. Odata cu dezvoltarea celorlalte sihastrii din secolele XVII-XVIII, schitul Ostrov isi pierde rolul duhovnicesc din secolele anterioare. Astazi este manastire de calugarite.
|
luni, 14 octombrie 2013
Ostrov Monastery-Calimanesti ✥۩♚۩✥
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu