vineri, 4 aprilie 2014

Comana Monastery ✥۩♚۩✥


Facebook, 70 photos - http://goo.gl/0o1t0f

English and Romanian - wikipedia
- Comana Monastery (Romanian: Mănăstirea Comana) is a Romanian Orthodox monastery in Comana, Giurgiu County, Romania.
In 1461, the original Comana Monastery was founded and built by Vlad Țepeș (Vlad the Impaler) as a monastery-fortress.
Having fallen into disrepair, the original monastery was completely demolished and rebuilt in 1589 by Radu Serban, future prince ofWallachia, Romania. Measuring 61m x 56m (200ft x 184ft), the new monstary was fortified with defensive walls and five towers. It was restored between 1699 and 1703 by Serban Cantacuzino and again during the 18th and 19th centuries.
- In 1861, the foundation of the original monastery built by Vlad Tepes was rediscovered by Ioan Brezoianu. By 1960, the separate village of Vlad Tepes had been established 4 kilometers (5 miles) west of Comana.
- During archeological work performed in the 1970s, the headless body of Vlad Tepes is believed to have been located on the grounds of the current monastery.


- Mănăstirea Comana, situată în comuna Comana din județul Giurgiu, Muntenia, România, a fost ctitorită de Vlad Țepeș în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însă s-a ruinat până la finele secolului al XVI-lea. Locul pe care a fost înălțată mănăstirea era odinioară o insulă, în mijlocul mlaștinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată in nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, ușor de incendiat la vreme de primejdie. Râul Câlniștea, care curge în partea de răsărit a satului Comana, întâlnește în cale balta Comanei pe care o străbate și din care se desprinde în fața mănăstirii. În dreptul satului Comana, apa desface un braț care ocolește ostrovul și se reîntoarce apoi la vechea matcă.
- La sfârșitul secolului al XVI-lea (1588), mănăstirea a fost reclădită de boierul Radu Șerban, folosind ruinele rămase de la vechea mănăstire, în special zidul de incintă. În biserica, cu hramul Sf. Nicolae, va comanda ca zidul de la intrarea în pronaos să fie zugrăvit împreună cu soția sa Elina, așa cum o cerea obiceiul ctitoricesc. În 1609, după ce a devenit domnitor, Radu Șerban zugrăvește biserica mănăstirii Comana, punând să se intervină în pictura ce-l reprezenta, prin adăugarea însemnelor domnești. Această pisanie nu s-a păstrat, fiind înlocuită la refacerea din 1699 – 1700 cu o alta, a strănepotului său, Șerban Cantacuzino, care va cinsti cum se cuvine numele străbunicului domnesc, pomenindu-l în înscrisul săpat deasupra intrării lăcașului ca prim ctitor al zidirii pe care o reface.
- Radu Șerban moare în 1620 la Viena, unde se refugiase la pierderea domniei, și a fost înmormântat în biserica Sf. Ștefan din Viena. Soțul fiicei sale, Anca, Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Viteazul, moare în 1627 și este înmormântat în biserica sârbeasca din Raab (azi Györ în Ungaria).
- În 1640 Anca și sora sa, Elina, vor aduce rămășitele domnești în tara și le vor îngropa la Comana, iar lespedea gropii comune de la Comana este pusă ulterior anului 1640. La 1667 este înmormântat la Comana Drăghici Cantacuzino feciorul Elinei‚ care moare la Constantinopol și e adus în țară de fiul său Șerban Cantacuzino. Tot aici va fi înmormântat mai apoi si Constantin, fiul spătarului Drăghici, după cum reiese din inscripția pusă pe mormânt la 1699 de Șerban.
- Prin aceste înmormântări succesive se relevă trecerea Mănăstirii Comana în seama Cantacuzinilor din ramura lui Drăghici, biserica, ctitorie domneasca, devenind loc de înhumare a acestora. Curând după înhumarea lui Drăghici și a fiului său Constantin, va fi înmormântată la Comana, Maria, prima soție a vornicului Șerban Cantacuzino, cel de-al doilea ctitor atestat al mănăstirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu