marți, 18 august 2015

Sărbătoarea Buzduganului la Drăguș

Facebook, 80 photos - https://goo.gl/aG1bq2

Drăguș (în germană Drachendorf – satul Zmeilor) este o localitate din județul Brașov, aflată la poalele Munților Făgăraș, foarte aproape de Sâmbăta de Sus. Aici are loc an de an o sărbătoare numită a Buzduganului, care marchează încheierea anului agricol.

Anul acesta, sărbătoarea începe sâmbătă (15 august), cu deschiderea Labirintului cu Povești. Acesta este un labirint “tăiat” în lanul de porumb, iar de-a lungul lui cei care-i aleile se întâlnesc cu personaje din basme, care le indică drumul corect spre ieșire. Ziua va continua cu o paradă a lipițanilor de la herghelia Sâmbăta de Jos și se va încheia cu diverse recitaluri muzicale.

A doua zi, duminiă (16 august), are loc obiceiul tradițional al Buzduganului. Se face un buzdugan din spice, împodobit popular, care se plimbă prin sat. Oamenii din sat se alătură alaiului pe măsură ce acesta trece pe la porțile lor, astfel că la destinație, la casa “vătafului” (care este ales an de an) ajung toți oamenii din sat. Acolo este depus Buzduganul și apoi începe petrecerea. Obiceiul este vechi de sute de ani.

Toată suflarea satului este invitată în zona cunoscută de localnici sub denumirea de ,,Drăguşel” pentru a lua parte la activităţile pregătite de conducerea Primăriei în cinstea întregului sat şi a vizitatorilor.

Momentul cel mai aşteptat de toată lumea se anunţă a fi seara zilei de sâmbătă. De la ora 21.00 vor cânta pentru localnici şi nu numai membrii trupei Proconsul.

Zilele comunei se identifică de câţiva ani cu sărbătoarea Buzduganului. Obiceiul este unul laic-religios şi marchează încetarea unui ciclu agrar al anului şi pregătirea ciclului următor, printr-o fertilizare magică a pământului. buzdugan 2

Pe vremuri, la sfârşitul secerişului, tinerii din sat organizau o petrecere pentru a sărbători încheierea muncilor agricole şi recoltele bogate. Din cele mai frumoase spice se făcea un Buzdugan, în formă de cruce dublă, care era împodobit cu beţe. Buzduganul era purtat până în sat, la casa stăpânului clăcii.

De câţiva ani la sărbătoarea comunei este reînviat şi acest obicei străvechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu