luni, 7 martie 2016

Gura Portitei

Facebook, 40 photos - https://goo.gl/BlzjoO

Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării.

Inițial un sat pescăresc, Gura Portiței (Portița) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase (și liniștite) destinații turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea populară și aglomerată în ultimii ani. Accesul se face de regulă cu vaporașul, de la Jurilovca, Tulcea; cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Denumirea era legată de comunicarea existentă inițial între lacul Golovița și Marea Neagră, închisă în anii 70, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim (liber) iar la sud cu lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării.

La rubrica Fall in love with Romania și Splendors of the Romanians, promovez cat pot de mult zonele din Romania care imi plac. Cam in fiecare weekend, cand nu am treaba in Bucuresti sau cand nu sunt plecat in alta tara, incerc sa vizitez noi zone din Romania, chiar daca este obositor, drumurile nu sunt foarte bune si timpul e scurt.
O zona unde ma intorc de fiecare data cu drag si care nu inceteaza sa ma surprinda este Dobrogea. Oameni de treaba, mancare delicioasa si sanatoasa din peste, locuri frumoase de admirat, de toate gasiti in aceasta parte de Romanie, nu foarte departe de Capitala. Daca vreti sa petreceti cateva zile la plaja, dar nu prea va incanta perspectiva unui litoral agitat, galagios sau plin de alge, sfatul meu este uitati pentru moment de statiunile de pe litoralul romanesc clasic si sa va indreptati spre locuri mai putin amenajate, dar la fel de frumoase, adevarate oaze derelaxare. O astfel de locatie este si Gura Portitei, un satuc pescaresc marginit de Marea Neagra si Delta Dunarii.

Cum se ajunge la Gura Portitei?

Pentru a ajunge la Gura Portitei, din drumul european E87 carea leaga Constanta de Tulcea trebuie sa faceti la dreapta in comuna Baia, spre Jurilovca (cu atentie la panoul rutier care indica localitatea de-abia dupa intersectie). In Jurilovca veti observa cu usurinta indicatoarele spre Gura Portitei (la dreapta din drumul principal) care va vor conduce spre zona de parcare unde va puteti lasa masinile si locul de imbarcare in vaporasul pentru Gura Portitei.

Vaporul din Jurilovca spre Gura Portitei pleaca la orele 9.00, 14.00 si 18.00 iar din Gura Portitei spre Jurilovca pleaca la orele 12.00, 16.00 si 20.00. Programarile la vapor din Gura Portitei spre Jurilovca se fac cu 3 ore inainte de plecare.

Pentru a va lasa masina aveti la dispozitie o parcare amenajata, cu paza, (inclusiv parcare acoperita), care costa 7,5 lei/zi. Biletul de vaporas costa 25 lei/persoana si face cam 1 ora si 30 minute. Exista si posibilitatea de a lua o barca rapida, care face cam 20 minute, insa costul unul drum este 200 lei pentru toata barca, fiind asadar mai profitabil pentru grupurile mai mari (dar maxim 6 persoane).

Gura Portitei se arata ca un mic sat lipovenesc, cochet si ingrijit, pictat in alb si albastru si multa verdeata si flori. Exista o plaja amenajata la iesirea spre mare, unde sunt inclusiv sezlonguri si umbrelute din stuf. Pe plaja exista si un loc de joaca pentru copii, dar si o piscina micuta sau teren de tenis.

Deoarece Gura Portitei este cu un picior in Marea Neagra si cu altul in Delta Dunarii, va puteti relaxa la o partida de pescuit. Cei care au camere in vilele de pe marginea apei au si o terasa cu un mic ponton unde pot iesi la pescuit. Si pesti sunt din belsug…inotau pe langa vaporasul cu care am venit.

Unde va cazati si cat costa?

Pentru cazare mai ieftina va puteti orienta spre zona de camping (in sezon 30 lei/cort/noapte). Cea mai ieftina cazare la vila costa in sezon 40 euro/camera/noapte (fara mic dejun) si poate ajunge pana la 120 euro/camera/noapte pentru apartamentul prezidential. O casuta de inchiriat in sezon costa 15 euro/noapte, iar casutele contin doar minimul necesar: 2 paturi si o priza. De asemenea, pe langa cazare se mai plateste si o taxa de acces in Rezervatia Delta Dunarii: 10 RON/persoana.

Alte preturi la Gura Portitei:

Hidrobicicleta costa 10 lei/ora sau 30 lei/zi, barca costa 30 lei/ora sau 60 lei/zi, inchirierea unui sezlong costa 15 lei/zi, iar terenul de volei costa 20 lei/ora.

Puteti servi masa la restaurantul din apropierea debarcaderului care are o oferta impresionanta de mancaruri din peste, de la borsul lipovenesc, la saramurile cu mamaliguta. Preturile nu sunt deloc mici, insa portiile sunt generoase, asa ca nu va aruncati la prea multe feluri care suna “delicios”, asa cum fac eu de obicei. Va recomand saramura de crap cu mamaliguta (20 lei), somnul la gratar (22 lei) dar si rapanele pane (40 lei).

Mai multe informatii despre Gura Portitei si despre posibilitatile de cazare aici gasiti pe site-ul Satului de Vacanta Gura Portitei.

Ce altceva mai puteti vizita in zona?

Cetatea Histria, despre care dar si Cetatea Enisala, aflata mai in nord, pe drumul dintre Jurilovca si Babadag. Cetatea Enisala este asezata pe varful unui deal si se zareste din departare. Drumul a fost refacut de curand si este foarte bun, insa din pacate au uitat sa puna si indicatorul spre cetate, prin urmare trebuie sa fiti atenti sa nu ratati intrarea spre cetate (este un drum pana in intrarea in comuna Enisala, spre dreapta daca veniti dinspre Constanta). Biletul de intrare in cetate este 2 lei. Cetatea in sine nu merita foarte mult, intretinerea ei lasand mult de dorit.

Pot sa va spun ca a fost construita prin secolul 13 de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza si ca acum sunt vizibile urmele unei tentative esuate de reconstruire. Cetatea in sine merita in stadiul in care se afla mai mult prin prisma privelistii minunate asupra Lacului Razim si Lacului Babadag, dar si asupra reliefului dobrogean.

Tot in satul Enisala puteti vizita si o gospodarie taraneasca (muzeu) specifica acestei zonei, cu camere de locuit amenajate si dependinte. Fiecare camera este complet decorata si utilata asa cum era folosita in urma cu cateva zeci de ani.
Adăugați o legendă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu