joi, 20 februarie 2014

Caraiman Chalet, alt.2025m-Bucegi Mountains

Bucegi Mountains, 4500 photos and video
YouTube-VIDEO-1- http://goo.gl/FSySsc
YouTube-VIDEO-2- http://goo.gl/7VZnBT
YouTube - 360° Baba Mare Peak-1-http://goo.gl/JInLPA
YouTube - 360° Baba Mare Peak-2-http://goo.gl/ONp5sJ
YouTube - 360° Cerdac Balcony -http://goo.gl/vkHgOy
YouTube, Winter- http://goo.gl/OUIORl
YouTube, Summer- http://goo.gl/zD8A53
Winter 211 photos- http://goo.gl/W0kXib
Winter 581 photos- http://goo.gl/Yp3hfv
Winter 90 photos- http://goo.gl/9Km9Kq
Summer 155 photos- http://goo.gl/Fds4Qw
Winter, 600 photos- http://goo.gl/GGzuPN
Winter, 233 photos - http://goo.gl/1ULpLO
Winter, 144 photos - http://goo.gl/iu3Xtv
Winter, 117 photos - http://goo.gl/zHP7Ah
Bucegi Massif, 8 photos - http://goo.gl/BnHBjc
Bucegi Massif, 20 photos - http://goo.gl/j6iK3C

Facebook, alt.2025m, 50 photos - http://goo.gl/Tz8o3V
Facebook, 34 photos - http://goo.gl/FB0BYL

"The mouth of heaven"from Bucegi, between legend and reality. - Romanian folk tradition defines"The mouth of heaven"as sacred environment of heaven and earth, the road to Heaven, beneficial land place, a custom sort to divine realms.

- Cabana Caraiman este o cabană montană cu destinație turistică construită în anul 1937 la o altitudine de 2025 metri, în partea estică a platoului Bucegilor, la intrarea în Valea Jepilor.
- Situată pe versantul prahovean al Munților Bucegi, la altitudinea de 2025 m, în căldarea de obîrșie a Văii Caraimanului, pe o terasă numită Șaua Mică a Caraimanului, cabana este așezată într-o poziție deosebit de pitorească. De pe terasa ei se poate admira, printre impresionanții pereți ai Caraimanului și Jepilor Mici, Valea Jepilor (sau ai Caraimanului), ce se prăvale spre Bușteni dincolo de care se văd clăbucetele Munților Baiului.
- Spre deosebire de celelalte flancuri, versantul sudic și sud-estic dinspre V. Jepilor este străbătut de numeroase brîne cu vegetație deosebit de bogată. Cea mai însemnată este Brîna Portiței care pornind din V. Jepilor la 1 850 m altitudine, atinge centrul versantului în punctul Portița Caraimanului, continuîndu-se apoi pînă în firul văii Seci. Mai sus de Brîna Portiții, versantul prezintă 5 brîne etajate, dintre care primele 4 constituie Brînele Mici ale Caraimanului, iar cea superioară, Brîna Mare a Caraimanului, cu potecă turistică, care leagă porțiunea superioară a văii Jepilor cu Șeaua Caraimanului, unde se află Crucea Eroilor. De aici, brîna se continuă pe versantul nordic cu Brîna Văii Albe pînă în firul acestei văi. O singură depresiune mai însemnată brăzdează flancul sud-estic al Caraimanului, V. Spumoasă, care confluează cu V. Jepilor în dreptul fostelor cariere de gresie de la Bușteni.

- Caraimanul este despărțit de muntele vecin dinspre sud, Jepii Mici, prin adînca depresiune formată de V. Jepilor, numită și V. Caraimanului. Valea își trage obîrșiile din platou, iar din marginea acestuia formează o ruptură de pantă de aproape 200 m, Cascada Caraimanului. Valea se adîncește apoi între maluri puternic înclinate și confluează cu V. Prahovei la Bușteni. În primăvara anului 1937, un grup de tineri îndrăgostiți de munte au decis construirea unei cabane pe culmea Caraimanului. Este vorba despre "Grupul alpin brav'', ce avea să devină "Clubul Carpatin Român"(C.C.R.), în frunte cu inimosul și energicul său fondator și președinte, Dumitru Gherassy.
- Cabana Caraiman, pe locul fostei case a Eforiei Spitalelor Civile, ridicată în 1907 și distrusă puțin timp după primul război mondial, a fost ridicată de Grupul Alpin Brav, finanțările fiind suportate de O.N.T. (director pe atunci fiind Sergiu Dumitru) și de asociație. Acoperișul cabanei a fost luat de vânt și înlocuit în 1938, 1947 și 1959.
- Lucrările au demarat de îndată, angajat fiind pentru executarea lor antreprenorul Petre Pașcu, bun mester și om de suflet, care a realizat numeroase amenajări turistice în Bucegi și Piatra Craiului, a făcut primele marcaje ale C.C.R. etc.
- Puțini dintre cei care astăzi poposesc la cabana Caraiman cunosc eforturile prin care s-a înălțat, cu sacrificii și cheltuieli foarte mari. Cele mai mari greutăti au fost întampinate cu transportul materialelor de construcție. În lipsa drumurilor amenajate, acestea au fost carate greoi, anevois și pe bucățele, folosindu-se funicularul fabricii de hârtie din Bușteni, cai și cărute. Numai astfel s-a reușit să se rezolve transportul unor materiale voluminoase și grele. Ca și în cazul "Dochiei", un alt impediment în calea lucrărilor a fost criza mare de muncitori, care, nu rareori, se lăsau păgubași, părăsind șantierul, fiind izgoniți de vitregiile climatului alpin.

- "Caraimanul" s-a construit, este adevărat, mult mai greu decât Cabana Babele (2505 m), cu fonduri obținute prin organizarea de serate dansante, cu cotizațiile și donațiile membrilor C.C.R. și cu zgârcita finanțare din partea Oficiului National de Turism. Stârnește haz și acum felul în care a fost obținută această sponsorizare: directorul ONT-ului a fost "captat", ademenit, ca să spunem așa, printr-o masă copioasă la restaurantul "Modern".
- În toamna anului 1937, cabana era aproape gata și toți doreau ca, în cel mai rău caz, de Anul Nou, aceasta să fie inaugurată. Doar ca visteria clubului era golită și funicularul de la Bușteni nu mai funcționa de ceva vreme. Așa că s-a trecut la căratul cu spinarea a păturilor și diferitelor obiecte de mobilier, lenjerie și menaj, în parte luate de pe acasă și donate: pături, cearșafuri, oale, farfurii etc. Organizați în caravane de câte 15-20 băieți și fete, membri ai asociatiei, in frunte cu comitetul conducator, s-a pornit in zilele lui octombrie, pe vreme de burnita, negura si vant rece cu spic de zapada, la inzestrarea cu cele necesare a interiorului cabanei. Nimeni dintre aceia care s-au zbatut ca adapostul turistic sa fie ridicat nu s-au gandit atunci ca scriau o fila de neuitat din cartea istoriei turismului romanesc.
- Cu lacrimi in ochi de emotie si bucurie, membrii Clubului Carpatin Roman au sarbatorit, in preajma Anului Nou, inaugurarea modestei, dar cochetei cabane Caraiman.

- Vârful Caraiman este un vârf muntos din Munții Bucegi, cu altitudinea de 2384 m. Este vizibil de pe creasta Pietrei Mari, precum și de pe Valea Prahovei, sau de pe creasta Bucegilor, fiind ușor de recunoscut prin crucea așezată pe unul din versanții săi. Crucea Eroilor Neamului de la baza Vârfului Caraiman a fost ridicată la inițiativa Reginei Maria, între anii 1926 și 1928 în memoria ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial în luptele împotriva armatei germanepentru redobândirea Transilvaniei. Este ridicată la altitudinea de 2291 m și are o înălțime de 28 m, iar cele două brațe, câte 7 m. Este montată pe un soclu înalt de 7,5 m, din beton armat placat cu piatra, în interiorul caruia este instalat generatorul ce alimentează cele 120 de becuri electrice de 500 W de pe conturul crucii. Inaugurarea a avut loc la 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci. În apropiere de Vârful Caraiman se găsește și Cabana Caraiman, poarta de acces către platoul Bucegilor din spre Jepii Mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu