luni, 10 februarie 2014

Poienari Fortress

Facebook - 160 photos - http://goo.gl/GSxfgm
National Geographic - http://goo.gl/tdvHck
Panoramio - http://goo.gl/0lkq8E
Flickr - http://goo.gl/rNf60n



Transfagarasan Night, 10 photos -https://goo.gl/AAJU3b
Transfagarasan, Balea Lake, 180 photos -https://goo.gl/77SHdT
Transfagarasan, Balea Lake to Caltun Lake, 150 photos - http://goo.gl/B5gbEV
Vidraru, Transfagarasan, Balea lac, 150 photos - http://goo.gl/oek94K
Vidraru, Transfagarasan, Balea lac, 250 photos - http://goo.gl/lB1yQ1
Vidraru, Tunnel, Transfagarasan, Balea, 400 photos - http://goo.gl/zKQ1fq
Transfagarasan, Balea Lake, Caltun Lake, 5 photos - http://goo.gl/TrUQzi
Facebook - 160 photos - http://goo.gl/GSxfgm
Facebook, 30 photos - http://goo.gl/eXfN6r
YouTube, video - http://goo.gl/QEy5EY
YouTube, video - http://goo.gl/9CZsfN
YouTube - http://goo.gl/1UJvhs
Panoramio - http://goo.gl/g44Qi9
Panoramio - http://goo.gl/0lkq8E
Flickr - http://goo.gl/QrXM9M
Flickr - http://goo.gl/rNf60n
Blog - Chalet and Lake Balea - http://goo.gl/cwt10X
Blog - Caltun Lake and Negoiu peak - http://goo.gl/nMShfg
Blog - Vidraru Lake - http://goo.gl/R3PiwV
Blog - Vidraru Dam - http://goo.gl/HuKLis
Blog - The statue of Prometheus - http://goo.gl/e1hoCm
Blog - Poenari Fortress - http://goo.gl/OL05Tp


English and Romanian - wikipedia
- Poenari Castle, also known as Poenari Citadel is a ruined castle in Romania, notable for its connection to Vlad III the Impaler. The castle is located on a cliff, on the West side of the Transfăgărăşan road in Argeş County (Căpățânenii Pământeni village of the Arefu commune) on a canyon formed on the Argeş River valley, close to the Făgăraş Mountains.
- Poenari Castle was erected around the beginning of the 13th century by the rulers of Wallachia. Around the 14th century, Poenari was the main citadel of the Basarab rulers. In the next few decades, the name and the residents changed a few times but eventually the castle was abandoned and left in ruins. However, in the 15th century, realizing the potential for a castle perched high on a steep precipice of rock, Vlad III the Impaler repaired and consolidated the structure, making it one of his main fortresses. Although the castle was used for many years after Vlad's death in 1476, it eventually was abandoned again in the first half of the 16th century and was in ruins by the 17th century. Due to its size and location, control of the castle was difficult to take, even by natural forces. However, in 1888, a landslide brought down a portion of the castle which crashed into the river far below. Nonetheless, the castle was slightly repaired and the walls and its towers still stand today. To reach the castle, visitors need to climb 1,480 steps.
- During the Communist era in Romania, foreign visitors sometimes spent the night inside the castle ruins. Claims that the Poenari Castle would be the "real" Castle Dracula as featured in Bram Stoker's famous Dracula novel have no basis in Stoker's book. Stoker never heard of the Poenari Castle. It is ca. 200 km away from the novel's place of action in the north-east corner of Transylvania. As discovered by the Dutch author Hans Corneel de Roos, Stoker's own handwritten research notes confirm that the novelist had a specific location in that region for the Vampire's stronghold in mind while writing his novel: an empty mountain top 2,033 m high, located in the Transylvanian Carpathian Mountains, near the former border with Moldavia.

- Cetatea Poenari se află în județul Argeș (Căpățânenii Pământeni), Muntenia, România. Cetatea este situată în Cheile Argeșului, lîngă localitatea Arefu, la cîțiva kilometri de barajul și lacul de la Vidraru, pe vale mai jos, lîngă Centrala Hidroelectrică Vidraru. Este construită de Vlad Țepeș, în scop de refugiu sau punct de observație, pe un vârf de munte, situat la înălțimea de aproximativ 400 de metri, față de nivelul văii. A fost construit, inițial, un singur turn, pe vremea lui Negru Vodă, și apoi, construcția a fost dezvoltată de către Vlad Țepeș, adăugîndu-i-se turnuri, ziduri și dependințe. De aici se pot admira priveliștile frumoase ale văii Argeșului, cetatea fiind un obiectiv turistic, căutat de turișii români și străini. Legenda spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii.
- Acest loc amintește și de o mare victorie militară românească asupra cotropitorilor unguri. Carol Robert de Anjou, cu armata sa ungurească, a venit să li se-nchine Basarab I, cu toată Țara Românească (Țara Ungrovlahiei, cum i se mai zicea, adică, a Vlahiei dinspre unguri). Carol Robert de Anjou a fost înfrînt la Posada, în zilele de 9-12 octombrie, 1330, în timp ce se retrăgea. Acest lucru este menționat și în Cronica pictată de la Viena. Pentru a se urca la cetate s-a construit, în zilele noastre, o scară de beton, dotată cu balustrade, cu 1480 de trepte.
- Cetatea de la Poenari este situata pe un varf abrupt, la intrarea in Cheile Argesului. Cetatea dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea, fiind refacuta de domnitorul Vlad Tepes la mijlocul secolului al XV-lea.
Cetatea este mentionata pentru prima oara intr-un document emis de Ludovic al V-lea in care regele ungur le cere sibienilor sa execute reparatii in vederea folosirii cetatii ca punct de rezistenta impotriva turcilor.
- Cetatea se afla la 4 km distanta de barajul Vidraru, in varful muntelui Cetatuia. La cetate se poate ajunge urcand 1480 de trepte din beton care serpuiesc printr-o padure de fag. Aici, la o altitudine de 850 m, protejata de pante abrupte, s-a inaltat cetatea “cuib de vulturi al vitejilor de temut”, care facea parte dintr-un lant de fortificatii ce aparau hotarul nordic al Tarii Romanesti. Ascunsa intre munti, batrana cetate Poenari isi tainuieste inca secretele, desi, mai nou, e scormonita caramida cu caramida de admiratorii modernului Dracula. In cautare de moroi, spirite ascunse in iarba, risipa de sange in nopti de orgie, vanatorii de vampiri sunt putin dezamagiti sa gaseasca, la capatul unui drum epuizant, doar cateva ruine roscate si tacute: zidurile care l-au aparat odinioara pe infricosatorul domn, asupu, dar precum spune letopisetul, aparator de dreptate. Acum peste 700 de ani exista doar un turn din piatra bruta, dar in secolul al XIV-lea, fortificatia a fost imbracata cu ziduri groase din piatra captusite in partile superioare cu caramida. Atestarile istorice au demonstrat ca Vlad Tepes s-a ingrijit de refacerea cetatii.

- In “Letopisetul Cantacuzinesc” se spune ca cetatea a fost ridicata din porunca lui Vlad Tepes care, voind sa pedepseasca pe boieri: “pe toti i-a dus la Poenari si au lucrat la cetate pana li s-au spart hainele dupre ei”, insa aceasta intamplare este legata doar de refacerea sau completarea ei ulterioara. Cetatea Poenari, locul de refugiu al lui Vlad Tepes, ramane si azi o fortareata aproape inaccesibila. Cetatea a fost ultimul refugiu al domnitorului inainte de a pleca in Transilvania. Ea a fost una din fortificatiile care au contribuit la victoria finala a romanilor din anul 1462. Lui Vlad Tepes, ii revine meritul de a fi intarziat pentru cel putin sapte decenii inaintarea armatelor otomane catre sud-centrul Europei. Ultima restaurare a cetatii a fost facuta intre anii 1969-1972, cand s-au consolidat si inaltat zidurile, s-au construit drepte de acces care permit vizitarea in cele mai bune conditii a intregii fortarete.
- O mare parte din portiunea nordica a zidului nu se mai pastreaza prabusindu-se odata cu stanca pe care se sprijinea, la cutremurul din 1915. Constructiile sunt ridicate direct pe stanca, folosindu-se barne de stejar pentru nivelare si coeziune, in asa fel incat, din cauza pantei abrupte, la exterior inaltimea lor este mult mai mare. Incaperile interioare ale turnurilor semicirculare au partea superioara la aproximativ acelasi nivel cu cel de calcare al interiorului cetatii dupa nivelare, iar ele sunt pardosite cu caramizi dreptunghiulare, la nivelul podelei fiind practicate deschideri de tragere pentru artilerie. La o naltime de 3,5 m in interiorul turnurilor semicilindrice era amenajat un culoar de straja ori o platforma, precum ne lasa sa intelegem urmele grinzilor de lemn in zidul turnurilor amintite.
- O legenda despre cetatea Poenari, cunoscuta sub numele de Raul Doamnei, vorbeste despre sotia domnitorului, care stiind ca turcii sunt in apropiere si simtind ca nu mai are nici o scapare, s-a urcat pe metetrezele dinspre raul Arges si a strigat soldatilor ca prefera sa se omoare decat sa fie prizoniera turcilor. Apoi doamna tarii s-a aruncat in prapastie, trupul zdrobindui-se de stancile udate de apa raului. Locul unde a cazut s-a inrosit datorita sangelui doamnei, acest lucru fiind vizibil si in zilele noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu