vineri, 29 august 2014

Slanic Monastery ✥۩♚۩✥

Facebook, 30 photos - http://goo.gl/ayVyxc

English and Romanian - wikipedia
- Slanic monastery is situated in the north of Arges county, somewhere on the road that links cities Campulung Muscel and Curtea de Arges. What you see in the photo is the winter church. The main church is an old building and is in restauration process.

- Manastirea Slanic se afla in judetul Arges, cumva pe drumul care uneste orasele Campulung Muscel si Curtea de Arges, 35 de km de Curtea de Arges, la 140 de km de Bucuresti, 40 km de Pitesti si la 24 km de Campulung Muscel. Din localitatea Slanic, pana la Manastirea Slanic se merge pe un drum de munte pe o distanta de aproximativ 5 km. Biserica a fost construita in secolul al XVII-lea, fiind ruinata in 1871 si recladita in anul 1922 pe temelia celei vechi de ieromonahul Isidor Ghimpeteanu. Traditia spune ca Manastirea Slanic a fost ctitorita de voievodul Vlad Tepes, in urma unei batalii cu turcii pe care i-a invins atragandu-i in munti. Alte surse spun ca manastirea ar fi existat de pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab si Mihai Viteazul. Prima atestare documentara a Schitului Slanic dateaza din 16 mai 1679. In anul 1805, schitul se desfiinteaza, biserica fiind mutata in jurul anului 1830 intr-un sat din Vlasca, din care nu a mai ramas decat ruinele si o cruce de piatra, conform documentului de la 1871. In anul 1916, monahul Irinarh Pulpea, de loc din Slanic, se retrage in acest loc in sihastrie. In anul 1922, acesta impreuna cu ieromonahul Isidor Ghimpeteanu incep lucrarile pentru constructia unei biserici inchinata Maicii Domnului. Cu foarte multa truda, in anul 1930 constructia bisericii este finalizata, fiind sfintita in toamna aceluiasi an, la data de 19 Octombrie. In anul 1992 se construieste o noua biserica pe locul celei din 1930, Schitul Slanic capatand acum statutul de manastire. Astfel la Slanic se ridica trei biserici: una in cinstea Mantuitorului, cu hramul "Schimbarea la Fata", alta in cinstea Maicii Domnului cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" si a treia in cinstea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica. Manastirea Slanic este o manastire de calugari, aici citindu-se zi si noapte, necontenit, psaltirea. Turistii care doresc cazare pot ramane chiar la Manastirea Slanic sau la pensiunile din Domnesti care se afla la o distanta de aproximativ 6 km de Slanic.

- De la drumul principal mai trebuie sa mergi 6-7 km. Este o zona de deal-munte foarte frumoasa. Ce se vede in fotografie este biserica de iarna, cea mare este in renovare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu