duminică, 6 decembrie 2015

Acele sau Colții Morarului - Bucegi

National Geographic - http://goo.gl/2xe7MH
Facebook, 10 photos - https://goo.gl/TkJ423

Colţii Morarului, alt.1800 - 2100m, numiţi şi Acele Morarului sau Degetele Morarului, se văd din Azuga şi Predeal, dar şi din drumul spre cabana Gura Diham. Stâncile au patru ace foarte ascuţite, abrupte şi se află în una dintre culmile nordice ale Muntilor Bucegi, care porneşte din Vârful Omu. Este încadrată între Văile Cerbului şi Morarului. Sunt patru ace, de la vest la est: Colţul de Sus, Degetul Prelungit (sau Acul Crucii, crâpat în două, formând două ace mai mici), Degetul Roşu şi Acul Mare (cel plat). Între ace, se formează Strunga Acului de Sus, Strunga Degetelor şi Strunga Acului Mare. În jos este Mănuşa Morarului.

Colţii Morarului au trei feţe diferite: una mai lină, cu doar câteva adâncituri, plină de iarbă (partea sudică), una cu două văi mai adânci, cu jnepeniş (cea estică) şi cea mai impresionantă, faţa nordică. Stâncoasă, brăzdată de văi adânci, abruptă, faţa nordică este paradisul alpiniştilor.

La formaţiunea stâncoasă se poate ajunge din Azuga, Buşteni, Diham, Poiana Izvoarelor şi Omu. Exista câteva trasee marcate spre acest obiectiv, dintre care cel mai rapid este "poteca bătrânilor", care pleacă din Buşteni spre Poiana Coştilei - Poiana Bătrânilor - Casa de vânatoare Refugiul Morarului - Pichetul Roşu.

Cel mai uşor traseu - pentru alpinişti - spre Acele Morarului este Valea Adâncă, ce pleacă din Buşteni - Poiana Izvoarelor - Pichetul Roşu, unde se face intrarea în Valea Morarului, prin Valea Adâncă. Traseul are porţiuni ce trebuie sărite, porţiuni expuse, înguste, la înălţimi foarte mari, de aceea traseul se recomandă turiştilor cu experienţă! Pereţii de stâncă trebuie escaladaţi. Pentru a traversa numai Valea Adâncă, înseamnă cam trei ore de mers, fără pauze.

Cu cât urci mai sus, cu atât încep să se vadă, într-o zi senină, muntele Bucşoiul, Piatra Mare, Postăvarul, Munţii Baiului, Caraiman, Coştila, dar şi oraşele Braşov, Predeal, Buşteni. Cu cât te apropii de Colţii Morarului, Valea se deschide şi începe jnepenişul, iar ocolirea lui se face puţin prin dreapta, ieşirea din vale făcându-se printr-un horn.

Cel mai bine e să începi escaladarea Colţilor din Brâul Acelor, cu escaladarea Acului Mare. Trebuie urmărită linia de creastă. Creasta Acului Mare parte o lamă de cuţit, îngustă de 35-40 cm, în anumite locuri, în urcuş. Apoi se coboară în Strunga Acului Mare. Urmează urcuşul pe Degetul Roşu, nu foarte greu şi coborârea în Strunga Degetelor. Degetul Prelungit sau Acul Crucii oferă un urcuş greu, abrupt, pe un teren instabil din care se desprind pietre şi bolovani. Urmează Strunga Acului de Sus şi Acul de Sus, care se escaladează uşor.

După cucerirea Colţilor Morarului, există posibilitatea revenirii pe traseul iniţial de urcare sau continuarea până la cabana Omu, pe culme. Traseul este uşor, de o jumătate de oră.

Cele patru trasee care duc la Acele Morarului sunt:

Buşteni - Pichetul Roşu - Mălăieşti - traseu marcat cu triunghi roşu
Buşteni - Valea Cerbului - Vârful Omu - marcat cu bandă galbenă
Gura Diham - Poiana Izvoarelor - Pichetul Roşu - Vârful Omu - cu bandă roşie
Buşteni - câminul Alpin - Poiana Coştilei - Poiana Bătrânilor - Casa de Vânătoare "Refugiul Morarului" - Pichetul Roşu - cu triunghi roşu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu