marți, 24 mai 2016

Little owl - Cucuveaua sau Huhurezul de stâncă (Athene Noctua)

English and Romanian

The little owl (Athene noctua) is a bird that inhabits much of the temperate and warmer parts of Europe, Asia east to Korea, and north Africa. It was introduced into Britain at the end of the nineteenth century and into the South Island of New Zealand in the early twentieth century.

This owl is a member of the typical or true owl family, Strigidae, which contains most species of owl, the other grouping being the barn owls, Tytonidae. It is a small, cryptically coloured, mainly nocturnal species and is found in a range of habitats including farmland, woodland fringes, steppes and semi-deserts. It feeds on insects, earthworms, other invertebrates and small vertebrates. Males hold territories which they defend against intruders. This owl is a cavity nester and a clutch of about four eggs is laid in spring. The female does the incubation and the male brings food to the nest, first for the female and later for the newly hatched young. As the chicks grow, both parents hunt and bring them food, and the chicks leave the nest at about seven weeks of age.

Being a common species with a wide range and large total population, the International Union for Conservation of Nature has assessed its conservation status as "least concern".



Cucuveaua sau huhurezul de stâncă (Athene noctua) este o pasăre din familiaStrigidae, care viețuiește în mare parte în zonele temperate și calde din Europa, Asia și de nordul Africii.
Cucuveaua este de fapt o bufniță de talie mai mică (23–27 cm), cu un penaj cenușiu deschis, având ochii (irisul) de culoare galbenă. Are o coadă scurtă, fiind o pasăre care este activă și ziua și noaptea.
Există două tipuri de bufnițe: Strigidae și Tytonidae. Bufnița vânează insecte și mamifere mai mici, inclusiv unele păsări, cu toate că unele se specializează în a vâna pește.
Oul de bufniță este mai alb și are o formă aproximativ sferică. Aceasta poate depune de la câteva până la o duzină, depunerea lor durând între o zi și trei zile. Nu eclozează în același timp.

Cucuveaua trăiește în zonele cu climă temperată din Europa, Africa de Nord și Asia. Populația de cucuvele din Germania era în anul 2003 de circa 6000 de perechi, crescând în anul următor la aproximativ 7400 de perechi.

Pasărea preferă regiunile de pădure cu luminișuri sau regiunile stâncoase deschise, precum și grădinile cu pomi bătrâni. Are nevoie de scorburi sau găuri pentru cuibărit, locuri cu ascunzișuri și de pândă. Poate fi întâlnită și în clădiri abandonate sau adăposturi artificiale, acomodându-se ușor cu oamenii. Cucuveaua din Asia Centrală și Asia de Estare cuibul frecvent pe sol.

Cucuveaua nu este o pasăre migratoare, pe timpul iernii folosindu-se de un depozit de grăsime acumulat în corp în anotimpurile calde.

Speranța de viață a unei cucuvele este de 9 ani în sălbăticie și până la 18 ani în captivitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu