marți, 24 mai 2016

Natrix Tessellata - Șarpele de apă

English and Romanian
The dice snake (Natrix tessellata) is a European nonvenomous snake belonging to the family Colubridae, subfamily Natricinae.

Females are bigger than males. Maximum size is 1.0-1.3 m (39-51 inches) long. The color may vary from greyish green to brownish or almost black, with dark spots on the back. The belly is sometimes vividly coloured in yellow or orange, with black spots, very similar to dice, hence the name.
Living mainly near river streams or lakes, it frequently feeds on fish. Sometimes it feeds also on amphibians like frogs, toads andtadpoles.

This snake is not venomous. As a defense it spreads a very bad smelling secretion from its cloaca. Another defence mechanism isthanatosis, meaning playing dead.
During the mating season (March–April–May) they congregate in large groups. Egg laying is usually in July, and one clutch consists of 10-30 eggs. The young snakes hatch in early September.
Dice snakes hibernate from October to April in dry holes near the water.


Șarpele de apă (Natrix tessellata) este un șarpe neveninos din familia colubride(Colubridae) răspândit în Europa de sud, centrală, Peninsula Balcanică, Asia Mică, Asia centrală, până la Golful Persic și lacul Balhaș. Este răspândit și în România și Republica Moldova. În România se găsește în toată țara, exceptând Moldova; predomină în Delta Dunării și în complexul Razelm. 

Are peste 1 m lungime, este zvelt, cu capul lung și îngust. Spatele este galben-cenușiu, cu un desen închis, alcătuit din cinci șiruri de pete pătrate cu aspect de tablă de șah. Adeseori pe ceafă se observă o pată în formă de V. Nu are pete deschise pe laturile capului. Abdomenul este alb-gălbui sau roșu-portocaliu, cu pete negre alternante. Șarpele de apă este mai adaptat la mediul acvatic decât șarpele de casă și stă mai mult în apă, îndepărtându-se puțin de mal. A fost găsit până la 1000 m altitudine. 

Adesea pândește prada sub apă. Se hrănește cu broaște, mormoloci, tritoni și pești (guvizi, păstrăvi etc). Ponta este depusă în iunie-iulie și conține 5-25 de ouă albe, lungi, lipite unele de altele și îngropate la adâncime mică în sol afânat, frunzar, detritus, sub mușchi, paie putrede etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu