vineri, 29 august 2014

Mihai Voda Monastery ✥۩♚۩✥

Facebook, 20 photos - http://goo.gl/P9s2a2

English and Romanian
- Mihai Voda Monastery of Turda was founded in 2002 on the initiative of Archbishop Bartolomeu Anania. Byzantine style church is a copy of the old architectural Mihai Voda Monastery in Bucharest, founded by Michael the Brave. Also has built a body of cells and abbey. The compound resides near the obelisk that marks the spot assassination great prince Michael the Brave, in camp battle that went on those lands in August 1601. Currently, the monastery were added to cells and body abbot, becoming a place of pilgrimage for believers from all over the country who come in Turda to find land that was assassinated ruler who accomplished great unification in 1600. Michael the Brave was killed by Gen. George Basta, and his head was taken and buried one of the captains of Prince Radu Buzescu Dealu Monastery, near Targoviste.

- Manastirea Mihai Voda din Turda a fost intemeiata in anul 2002, la initiativa IPS Bartolomeu Anania. Biserica in stil bizantin reprezinta o copie arhitecturala a vechii Manastiri Mihai Voda din Bucuresti, ctitoria lui Mihai Viteazul. De asemenea a mai fost construit un corp de chilii si staretia. Asezamantul monahal salasluieste langa obeliscul ce marcheaza locul asasinarii marelui voievod Mihai Viteazul, in tabara de lupta ce se ducea pe acele meleaguri in august 1601.
- In prezent, manastirii i-au fost adaugate un corp de chilii si o staretie, devenind un loc de pelerinaj pentru credinciosi din toata tara, care vin in Turda sa descopere meleagurile pe care a fost asasinat marele domnitor care a infaptuit unirea din anul 1600. Mihai Viteazul a fost ucis de generalul Gheorghe Basta, iar capul sau a fost luat de unul dintre capitanii domnitorului si inmormantat de Radu Buzescu la Manastirea Dealu, langa Targoviste.

Slanic Monastery ✥۩♚۩✥

Facebook, 30 photos - http://goo.gl/ayVyxc

English and Romanian - wikipedia
- Slanic monastery is situated in the north of Arges county, somewhere on the road that links cities Campulung Muscel and Curtea de Arges. What you see in the photo is the winter church. The main church is an old building and is in restauration process.

- Manastirea Slanic se afla in judetul Arges, cumva pe drumul care uneste orasele Campulung Muscel si Curtea de Arges, 35 de km de Curtea de Arges, la 140 de km de Bucuresti, 40 km de Pitesti si la 24 km de Campulung Muscel. Din localitatea Slanic, pana la Manastirea Slanic se merge pe un drum de munte pe o distanta de aproximativ 5 km. Biserica a fost construita in secolul al XVII-lea, fiind ruinata in 1871 si recladita in anul 1922 pe temelia celei vechi de ieromonahul Isidor Ghimpeteanu. Traditia spune ca Manastirea Slanic a fost ctitorita de voievodul Vlad Tepes, in urma unei batalii cu turcii pe care i-a invins atragandu-i in munti. Alte surse spun ca manastirea ar fi existat de pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab si Mihai Viteazul. Prima atestare documentara a Schitului Slanic dateaza din 16 mai 1679. In anul 1805, schitul se desfiinteaza, biserica fiind mutata in jurul anului 1830 intr-un sat din Vlasca, din care nu a mai ramas decat ruinele si o cruce de piatra, conform documentului de la 1871. In anul 1916, monahul Irinarh Pulpea, de loc din Slanic, se retrage in acest loc in sihastrie. In anul 1922, acesta impreuna cu ieromonahul Isidor Ghimpeteanu incep lucrarile pentru constructia unei biserici inchinata Maicii Domnului. Cu foarte multa truda, in anul 1930 constructia bisericii este finalizata, fiind sfintita in toamna aceluiasi an, la data de 19 Octombrie. In anul 1992 se construieste o noua biserica pe locul celei din 1930, Schitul Slanic capatand acum statutul de manastire. Astfel la Slanic se ridica trei biserici: una in cinstea Mantuitorului, cu hramul "Schimbarea la Fata", alta in cinstea Maicii Domnului cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" si a treia in cinstea Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica. Manastirea Slanic este o manastire de calugari, aici citindu-se zi si noapte, necontenit, psaltirea. Turistii care doresc cazare pot ramane chiar la Manastirea Slanic sau la pensiunile din Domnesti care se afla la o distanta de aproximativ 6 km de Slanic.

- De la drumul principal mai trebuie sa mergi 6-7 km. Este o zona de deal-munte foarte frumoasa. Ce se vede in fotografie este biserica de iarna, cea mare este in renovare.

Suzana Monastery ✥۩♚۩✥



English and Romanian - wikipedia
- Suzana Monastery is situated in a village in Măneciu, Prahova county, Romania. The village was formed beside the monastery Rees, a Romanian Orthodox monastery of nuns founded in 1740. The current building of the large church was built in 1880-1882, and was repaired in 1975. Situated on the teleajen Valley, 40 kilometers from mapusa-14 miles of Grand Island, in a charming position, Suzana monastery is a monument of art and spirituality. About monastery Alexandru Vlahuta wrote in 1908: "Ashley is situated in a beautiful glade, leading a damb, below which the Teleajen River Rock asvarl right and Epurasul left. Joining them in front of the monastery, make a cross where I turn the Valley into a single course. In 1740 was a faithful in Sacele-Brasov, Suzana Arsicu, a church in ADIs. After 100 years, the wooden church dedicated to St. bear Nicholas, due to bad weather, became inpracticabila and was replaced in 1840 with another Church, built of stone with the help of Bishop Chesarie PS of Ohio and of believers, the mother superior gave Shane Green. But that lasted only 40 years, ruinandu in the aftermath of the earthquake of 1838. With the blessing of Metropolitan Primate Sfintitului Too D. d. Diego and with the help of Ashley, Joseph n., d. Paine and others, as well as of the Government of that time, in 1880 in wall construction begins of the current churches (two of the founding of the monastery) as mother superior gave John Joseph, great composer and conductor aunt Perlea. The construction was finished in July 25, 1882, with the Temple "St. Nicholas", as it shows the inscription. The monastery also has a church-Chapel-built in 1911, the mother of Joseph, Tomaida starete dedicated.

- Mânăstirea Suzana este situata intr-o localitate din comuna Măneciu, județul Prahova, Muntenia, România. Satul s-a format pe lângă mănăstirea Suzana, o mănăstire ortodoxă de maici fondată în 1740. Clădirea actuală a bisericii mari a fost construită în anii 1880 - 1882, fiind reparată în 1975. Situata pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte - 14 km de Maneciu, intr-o fermecatoare pozitie naturala, Manastirea Suzana constitue un monument al spiritualitatii si al artei. Despre manastire Alexandru Vlahuta scria in 1908: "Suzana este asezata intr-o poiana frumoasa, pe o frunte de damb, sub care se asvarl in Teleajen paraul Stanca din dreapta si Epurasul din stanga". Acestea unindu-se in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs. In 1740 a fost ridicata de o credincioasa din Sacele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, o biserica din barne. Dupa 100 de ani, bisericuta de lemn ce purta hramul Sf. Ierarh Nicolae, din cauza intemperiilor, a devenit inpracticabila si a fost inlocuita in 1840 cu alta biserica, construita din piatra cu ajutorul PS episcop Chesarie al Buzaului si al credinciosilor, avand ca stareta, maica Suzana Albulet. Dar aceasta n-a durat decat 40 ani, ruinandu-se in urma cutremurului din 1838. Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Mitropolit Primat D. D. Calinic si cu ajutorul credinciosilor Frangulea, Perlea N., D. Pitis si al altora, precum si al guvernului din acea vreme, in 1880 incepe constructia din zid a actualei biserici (a doua de la infiintarea manastirii) stareta fiind maica Natalia Perlea, matusa marelui compozitor si dirijor Ionel Perlea. Constructia s-a terminat in ziua de 25 iulie 1882, avand hramul "Sf. Ierarh Nicolae", dupa cum arata pisania. Manastirea mai are o bisericuta - Paraclisul - construita in 1911, pe vremea maicii starete Tomaida Perlea, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

Aninoasa Monastery ✥۩♚۩✥


Facebook, 60 photos - http://goo.gl/4LbhQw

English and Romanian - wikipedia
 - Aninoasa monastery dates from the XVII-th century, 1677, and was built in brâncovenesc style, by a nobleman from around, Tudoran Vladescu. As a historical and architectural monument, the monastery still preserves the old cyrillic writing in the belfry and on crosses. In the past, the monastery was surrounded by larger areas of alder or alder trees, a taller and straighter species, specific to wetlands. Hence derives the name of the monastery Aninoasa, from ”anin”, meaning alder tree.

 - La aproximativ 18 km sud-vest de Campulung, pe o colina, la 460 de metri altitudine se afla Mănăstirea Aninoasa, la marginea localitatii cu acelasi nume. Monument istoric si de arhitectura, manastirea este un ansamblu arhitectonic de traditie brancoveneasca, cu o incinta dreptunghiulara prevazuta cu un turn-clopotnita, chilii si paraclis. “Numele manastirii Aninoasa vine de la padurile de anini sau arini, copaci inalti si drepti, specifici zonelor umede care, in trecut, imprejmuiau pe arii mult mai largi manastirea noastra. Astazi doar ici si colo pe valea raului Bratia, peste care ati trecut, se mai gasesc astfel de copaci. Manastirea dateaza din secolul al XVII-lea, din 1677, si este ctitoria unui boier din zona, Tudoran Vladescu. Boieri pamanteni, Vladestii au dat si numele unui sat din apropiere, Vladesti. Initial se dorea ca biserica mare sa fie biserica de curte pentru neamul boieresc. Insa, chiar in anul in care s-a pus temelia acesteia, sotia boierului, Alexandra Vladescu, a decedat. Puteti observa in pronaos doua pietre tombale, doua morminte. Unul dintre ele adaposteste osemintele Alexandrei, sotia ctitorului iar celalalt osemintele Saftei Vladescu, cumnata Alexandrei. Probabil este sotia fratelui lui Tudoran pentru ca el nu a avut surori. La moartea sotiei aga Tudoran al nostru, clucerul Vladescu, s-a calugarit, devenind monahul Teodosie. Probabil stiti ca, la calugarie, se schimba numele de botez. Iar functionalitatea presupusei biserici de cult s-a schimbat si ea in aceea de manastire de calugari. Deci asta a fost la origine. Initial a fost construita doar biserica, fara pridvor si exonartex, doar pronaosul, naosul si altarul si avea o singura turla. Pridvorul si zidurile imprejmuitoare si cladirile anexe cuprinse intre acestea s-au construit mai tarziu, intre 1722 si 1730, cu subventia Mitropolitului Ungro-Vlahiei de atunci, Chir Daniil, care fusese calugarit aici la Aninoasa si care apoi a devenit Episcop de Buzau si ulterior Mitropolit al Ungro-Vlahiei. In paraclisul Mitropoliei bucurestene se pastreaza un portret al lui Chir Daniil, la fel in Palatul Patriarhal, unul dintre tablourile de acolo il reprezinta pe Daniil Aninosanul”. 

Pornind din Câmpulung spre Berevoieşti urci, pe rând, două dealuri. Cel dintâi - situat între Râul Târgului şi Bughea, iar al doilea - între Râurile Bughea şi Bratia. Apare, deci, acelaşi “orizont înalt, ritmic şi indefinit, alcătuit din deal şi vale”). Printre livezi cu fâneţe şi silişti de pruni resimţim şi mai mult specificul sufletului românesc, îmbinare de pastoral (cultura montană) şi agrar (preponderent în zona de câmpie). La numai 3 Km spre miazăzi de Berevoieşti, pe malul stâng al Râului Bratia, se află satul Aninoasa). La miazănoapte de acesta, alături de Berevoieşti, este situat şi satul Slănic. Vecinul de miazăzi al Aninoasei este Vlădeştiul, spre apus întinzându-se satele Bădeşti şi Petroşani, iar spre răsărit - Coteştiul şi Capul Piscului. Mânăstirea Aninoasa este ridicată pe malul stâng al Râului Bratia, în partea de răsărit şi miazăzi a satului, la aproximativ aceeaşi distanţă de şoseaua Piteşti-Câmpulung şi de cea spre Domneşti, Corbi şi Nucşoara. Zidită iniţial la loc ferit, la poalele Carpaţilor, în mijlocul deselor şi întinselor păduri de anini, aşezarea sa spaţială, ca în cazul majorităţii mânăstirilor, era în concordanţă cu specificul activităţii spirituale desfăşurate aici. Aninii (sau arinii), arbori înalţi şi drepţi, specifici zonelor umede, acoperă pe o distanţă destul de însemnată (chiar şi astăzi) lunca Râului Bratia, ei fiind suportul ori punctul de pornire pentru alegerea numelui satului şi al mânăstirii. În perioadele fără ploaie, Râul Bratia) îşi urmează cursul liniştit şi molcom în albia sa. La apariţia precipitaţiilor abundente apele aduc nisip şi pietriş des uzitat (în trecut) la construirea caselor. Dacă în vechile hrisoave ale Cantacuzinilor) şi Mavrocordaţilor10) este consemnată aşezarea mânăstirii pe un loc lipsit de fertilitate (“fără hrană şi fără venit”, “la loc sec şi neroditor”), astăzi sărăcia din trecut este uitată, sătenii practicând agricultura (meri, peri, porumb), zootehnia şi exploatarea pădurilor din zonă. Mânăstirea este situată chiar vizavi de Ocolul Silvic -administratorul celor aproximativ 18.000 ha pădure. Deşi încadrat (astăzi) de casele de pe uliţele satului, locaşul de cult nu este stânjenit în desfăşurarea activităţii sale specific mânăstireşti, el fiind protejat de arhitectura ce te face să simţi că, intrând pe poarta mânăstirii, păşeşti pe un alt tărâm ... 

marți, 26 august 2014

Galata Monastery - Iasi ✥۩♚۩✥

Facebook, 60 photos - http://goo.gl/LBbsNv


- ღ ¨˜”°º•. . INVATA! . .•º°”˜¨ღ -

- Invata de la apa sa ai statornic drum,
- Invata de la flacari, ca toate-s numai scrum.
- Invata de la umbra sa taci si sa veghezi,
- Invata de la stanca, cum neclintit te crezi.
- Invata de la soare, cum trebuie s-apui,
- Invata de la piatra, cat trebuie sa spui.
- Invata de la vantul ce-adie pe poteci,
- Cum trebuie pe lume linistit sa treci.
- Invata de la toate, ca toate sunt surori,
- Cum treci frumos prin viata, cum trebuie sa mori.
- Invata de la vreme, ca nimeninu-i uitat,
- Invata de la nufar sa fii mereu curat.
- Invata de la flacari, ce avem de ars in noi,
- Invata de la apa, sa nu dam inapoi.
- Invata de la umbra sa fii maret ca ea,
- Invata de la stanca sa-nduri furtuna grea.
- Invata de la soare, ca vremeasa-ti cunosti,
- Invata de la stele, ca-n cer sunt numai osti.
- Invata de la greier cand singur esti sa canti,
- Invata de la luna, sa nu te inspaimanti.
- Invata de la vulturi, cand umerii sunt grei,
- Si du-te la furnica sa vezi povara ei.
- Invata de la floare, sa fii gingas ca ea,
- Invata de la oaie, sa ai blandetea sa.
- Invata de la pasari sa fii mereu in zbor,
- Invata de la toate, ca totu-i trecator,
- Ia seama fiu al jertfei, prin lumea care treci,
- Sa-nveti din tot ce piere, cum sa traiesi in veci.

English and Romanian - wikipedia
- The Galata Monastery is a Romanian Orthodox monastery located in Iaşi, Romania. Built between 1582 and 1584, by Moldavian Voivode Petru Şchiopul, the monastery is listed in the National Register of Historic Monuments.
- Galata Monastery, dedicated to Lord's Ascension and St. James the Apostle, is an Orthodox monastery of nuns. Galata Monastery Church served as a model for Aroneanu Church (1594), Dragomirna Monastery (1608-1609) and Three Hierarchs Monastery 1639). - The monastery is located in the southwestern city of Iasi, Monastery Street no. 4, on Galata hill located at an altitude of 100 meters. The hill has the form of a plateau that rises in smooth slope to the southwest, reaching, in the area called Miroslava, 186 meters.
- Initially, Prince Petru Schiopul built another monastery in the west of the city, but given the fact that land on which was situated was unstable, the monastery walls were crumbling. Following the demolition of the first church, the prince founded a second church on a hill near the city, overlooking the river Nicolina valley. Church (which has been dedicated to "Resurrection" and was known as the "Galata of the Hill") was built between 1582-1584 and was consecrated in 1584.
- Also since then have been built other monastic buildings: cells body to house monks, abbey, the refectory and the guest chamber. Prince has endowed the monastery with villages and estates, bestowing it with the valuable jeweles, religious objects and clothing.
- The name of the monastery comes from the Galata neighbourhood in Constantinople (now Istanbul), where Moldovan princes went at the High Gate to get the firman of reign. Galata is a word of Turkish origin which may be translated into English as "gate".
- Galata Monastery is a building of stone and bricks placed alternately. Its walls are high on a solid stone foundation. Pedestal is high, especially in the sanctuary and nave, due to the difference of land level on the slope. Plan of the church is three-lobed, with the interior divided into sanctuary, nave, porch and a crypt. The shrine has hemispherical vaulted apse. Above the altar table there is a wooden canopy supported by small columns decorated with ornaments like lily flowers. Royal Throne was plated and above it had a dome with cross and double-headed eagle. The iconostasis, of wall, is painted by Vasile Dubrovschi. 

- Mănăstirea Galata din Iași este o mănăstire de maici, ctitorită la sfârșitul secolului al XVI-lea de către domnitorul Petru Șchiopul în partea de vest a orașului. Ea se află pe un platou de pe dealul Miroslava, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului.
- Biserica, înconjurată de ziduri prevăzute cu creneluri și având un turn clopotniță înalt la intrare, are aspectul unei fortărețe, servind adesea ca loc de apărare și uneori ca reședință domnească. Ea este un exemplu al influenței muntene asupra arhitecturii moldovenești. Din apropierea bisericii, de pe Dealul Galata, se deschide o frumoasă perspectivă asupra orașului.
- Ansamblul Mănăstirii Galata a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004, având codul de clasificare IS-II-m-A-03940 și fiind alcătuit din următoarele 4 obiective:

1. Biserica "Înălțarea Domnului" - datând din perioada 1582-1583, având codul IS-II-m-A-03940.01
2. Palatul Domnesc - datând din perioada 1726-1728, având codul IS-II-m-A-03940.02
3. Turnul clopotniță - datând din anul 1584, având codul IS-II-m-A-03940.03
4. Zidul de incintă - datând din anul 1584, având codul IS-II-m-A-03940.04

- Înainte de construirea actualei mănăstiri, voievodul Petru Șchiopul al Moldovei (1574-1577, 1578-1579 și 1583-1591) a ctitorit o primă mănăstire, denumită "Galata din vale" sau "Galata de jos". Numele mănăstirii provine de la cartierul Galata din Constantinopol (azi Istanbul), unde locuiau domnii moldoveni care mergeau la Înalta Poartă pentru a primi firmanul de domnie. Galata este un cuvânt de origine turcească care poate fi tradus în limba română prin cuvântul "poartă".

- În vara anului 1577, în prima sa domnie, domnitorul a trimis o scrisoare către conducătorii orașului Bistrița în care solicita să i se trimită specialiști în domeniul construcțiilor, fiind nemulțumit de meșterii moldoveni. De aici se poate trage concluzia că lucrările de construcție ale mănăstirii au început în toamna anului 1577. Se presupune că sfințirea bisericii a avut loc înainte de 22 februarie 1578, când domnitorul, împreună cu mitropolitul și episcopii, i-au constituit patrimoniul funciar principal, adică i-au dat moșii. Cronicarul Grigore Ureche datează mănăstirea tot din anul 1578: "Într-acești ani (1578, n.ns.) au zidit Pătru vodă mănăstirea Galata în vale și nu după multă vréme s-au răsipit, care loc și pănă astăzi să cunoaște".

- Această mănăstire a fost construită pe un teren nepotrivit, undeva "sub deal", în "capul iazului", adică probabil în apropierea locului unde a fost construită mai târziu Mănăstirea Frumoasa. Deoarece temelia a fost așezată într-un loc nesigur, zidurile bisericii s-au surpat la scurtă vreme. Cronicarul Nicolae Costin afirmă în letopisețul său că "mănăstirea Galata, ce o zidisă în vale (...) să risipisă".

- De la vechea biserică a mai rămas un clopot pe care se află următoarea inscripție: "Acest clopot l-a făcut Io Petru Voievod și l-a dat mănăstirii unde este hramul Înălțării, în anul 7987 (=1579), luna lui martie 15". Nicolae Grigoraș presupune că o dveră brodată în 1577 cu fire de aur și argint și păstrată la Episcopia Buzăului, având inscripția în limba slavonă "Binecredinciosul nostru domn Io Petru voievod, anul 7085" (1576-1577), ar proveni tot de la Galata din vale. Constantin Cihodaru și-a exprimat unele îndoieli cu privire la această proveniență, el presupunând că această dveră ar fi putut fi donată direct Episcopiei Buzăului de către domnitorul care era de origine munteană.

joi, 21 august 2014

Cetatuia Monastery - Iasi ✥۩♚۩✥

Facebook, 80 photos - http://goo.gl/j9NVOz

- ღ ¨˜”°º•. . INVATA! . .•º°”˜¨ღ -

- Invata de la apa sa ai statornic drum,
- Invata de la flacari, ca toate-s numai scrum.
- Invata de la umbra sa taci si sa veghezi,
- Invata de la stanca, cum neclintit te crezi.
- Invata de la soare, cum trebuie s-apui,
- Invata de la piatra, cat trebuie sa spui.
- Invata de la vantul ce-adie pe poteci,
- Cum trebuie pe lume linistit sa treci.
- Invata de la toate, ca toate sunt surori,
- Cum treci frumos prin viata, cum trebuie sa mori.
- Invata de la vreme, ca nimeninu-i uitat,
- Invata de la nufar sa fii mereu curat.
- Invata de la flacari, ce avem de ars in noi,
- Invata de la apa, sa nu dam inapoi.
- Invata de la umbra sa fii maret ca ea,
- Invata de la stanca sa-nduri furtuna grea.
- Invata de la soare, ca vremeasa-ti cunosti,
- Invata de la stele, ca-n cer sunt numai osti.
- Invata de la greier cand singur esti sa canti,
- Invata de la luna, sa nu te inspaimanti.
- Invata de la vulturi, cand umerii sunt grei,
- Si du-te la furnica sa vezi povara ei.
- Invata de la floare, sa fii gingas ca ea,
- Invata de la oaie, sa ai blandetea sa.
- Invata de la pasari sa fii mereu in zbor,
- Invata de la toate, ca totu-i trecator,
- Ia seama fiu al jertfei, prin lumea care treci,
- Sa-nveti din tot ce piere, cum sa traiesi in veci.

English and Romanian - wikipedia
- Cetatuia Monastery shows its elegant silhouette on the blue sky at the end of the forest on the coast of a hill, having the same name. It is a remarkable monument of feudal art of the second half of the seventeenth century, being a foundation of Gheorghe Duca, Prince of Moldavia and built between 1669-1672. Cetatuia monastery, together with all the buildings around it, is one of the finest architectural masterpieces of Moldova of the seventeenth century.
- The walls were used as a refuge for Princes of Moldova and for the army to resist the Tartar invasions. The wall has a height of 7m and a width of 1.4m, made of massive stone, corner towers and battlements. The bell tower makes the access inside. The lack of external rich ornamentation gives the church "a calmer look".
- The Church of Cetatuia Monastery, which is dedicated to the Holy Apostles Petru si Pavel, is the most important monument of the entire complex, being located in the middle of the enclosure. The vaulted cellar in the basement, fortified princely houses, royal house which houses a feudal art museum, Gothic hall (refectory) and the church, form the entire architectural complex of Cetatuia.
- The church's plan is traditional, structured on: the altar, nave, narthex and porch, and the apses have a semicircular shape inside and polygonal on the outside, and each apse has three windows. There are seven buttresses which support the outer walls of the church. The porch is tall, has a rectangular shape, with spherical vaults on pendants and is enlightened by two windows.
- The set of paintings is of great artistic value, is represented not only by its monumental compositions, but also by the too small ones or by the medallions. It shows a lively appearence, painters have managed to give characters a powerful expression and a human drama. This Moldovan rustic painting is performed by brothers Mihai, Gheorghe and Dima from Ianina (Greece).
- Another old building here is the royal bath, with a square plan and ended with a hemispherical dome on which rises a lantern tower provided with 8 windows, a hemispherical cap with a circular opening above. In the niche of the south wall of the church are the remains of the founder, and slightly to the east is a small funeral ledger, beautifully carved and placed on the tomb of Mary, daughter of the prince. At Cetatuiafunctioned a printing press brought from Venice by the Patriarch of Jerusalem, Dosoftei, that typed with Greek letters.
- Among other works, in the eighteenth century appeared here the complete work of St. Simeon of Thessalonica. The monastic complex Cetatuia was totally renovated between 1970 - 1980, by Abbot Archimandrite. Cetatuia is a spiritual oasis and an important attraction for many hermits, finding here spiritual support.

- Mănăstirea Cetățuia din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca (1665-1666, 1668-1672 și 1678-1683). Așezată pe un deal înalt și râpos din partea de sud a Iașului, de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a orașului, Mănăstirea Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme.
- Ea a fost construită de la început ca un complex fortificat medieval capabil să ofere domnitorului și boierilor un reazem pentru o rezistență înarmată împotriva invadatorilor. Aici a funcționat o tiparniță cu litere grecești, adusă de la Veneția. Ajunsă o ruină la sfârșitul secolului al XIX-lea, mănăstirea a fost restaurată în perioada interbelică la inițiativa istoricului Nicolae Iorga.
- Ansamblul Mănăstirii Cetățuia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004, având codul de clasificare IS-II-a-A-03806 și fiind alcătuit din următoarele 6 obiective:

1. Biserica "Sf. Apostoli Petru și Pavel" - datând din perioada 1669-1672, având codul IS-II-m-A-03806.01
2. Sala Gotică - datând din perioada 1669-1672, având codul IS-II-m-A-03806.02
3. Casa Domnească - datând din perioada 1669-1672, având codul IS-II-m-A-03806.03
4. Corpul de chilii - datând din anul 1928, având codul IS-II-m-A-03806.04
5. Turnul clopotniță - datând din anul 1670, având codul IS-II-m-A-03806.05
6. Zidul de incintă - datând din anul 1670, având codul IS-II-m-A-03806.06

- Înainte vreme, pe dealul Cetățuia ce domină partea de sud a Iașului se aflau vii, grădini, livezi sau pădure. În vara anului 1666, domnitorul Gheorghe Duca al Moldovei (1665-1666, 1668-1672 și 1678-1683) a cumpărat acolo, de la mai mulți proprietari, o întinsă podgorie, cu intenția probabilă de a înălța o mănăstire. Fiind mazilit la scurtă vreme se pare că planurile sale au rămas neterminate.
- În toamna anului 1668, după revenirea sa pe tron, s-a început construirea unei mănăstiri fortificate ce trebuia să îndeplinească și rolul de cetate de apărare în cazul unor invazii ale Moldovei. Începerea construcției este menționată de Ion Neculce în cronica sa, unde a scris: "Viindu Duca-vodă cu a dooa domnie în țară, arătă-să la hire mai aspru decât cum era cu domnia dintăiu. Și și începu a zâdi mănăstirea Cetățuia, că era țara plină de oameni și cu hrană și agonisită bună".
- Ritmul construcției a fost unul foarte alert, în primăvara anului 1669 fiind aproape terminate zidurile bisericii și, după cum reiese din scrisorile domnești pe care le primiseră împuterniciții domnitorului, se căuta achiziționarea de material pentru acoperiș. Într-o scrisoare, stolnicul Nacu, vornicul de Câmpulung și ispravnicul însărcinat de Duca Vodă pentru a conduce lucrările de la Cetățuia, îi cerea birăului orașului Bistrița să-i trimită cât mai curând comanda de 100.000 de cuie "de draniță și de șindrilă". Lucrările s-au făcut probabil de către meșteri moldoveni. În același timp, se comandau la Brașov și Danzig clopote care urmau să fie amplasate în masivul turn clopotniță de la intrarea în mănăstire.
- După cum susțin unii cercetători, lucrările de construcție au fost realizate sub conducerea lui Grigore Cornescu, un talentat sculptor și pictor, descris de Ion Neculce ca fiind "un nemiș din ținutul Hotinului, (...) ce era foarte meșter de scrisori și de săpături la pietre și la alte lucruri". El este meșterul trimis de Duca Vodă în 1671 pentru a executa în ceară, pentru sultanul Mehmed al IV-lea, macheta Cetății Camenița, pentru ca generalii turci să o analizeze și să vadă ce puncte slabe are. Tot el a lucrat și la restaurarea bisericii de la Mănăstirea Curtea de Argeș (în 1679), ctitorită de Neagoe Basarab.
- După cum reiese din alte documente și din pisania amplasată pe turnul clopotniță, la 10 iunie 1670 se finalizase deja construcția zidurilor incintei, a bastioanelor și a turnului clopotniță. Cu toate acestea, sfințirea bisericii a avut loc abia în 1672, după pictarea bisericii și înzestrarea ei cu obiecte de cult.
Deasupra intrării în pronaos a fost pusă o placă cu următoarea pisanie în limba greacă:
„S-a ridicat acest dumnezeiesc locaș, cu hramul Sfinților vestiți și pretutindeni lăudați și înaintemergători Apostoli Petru și Pavel de către iubitorul de Dumnezeu și strălucitul Domn Io Duca Voievod al întregii Moldove, spre mântuirea sufletului său, fiind Patriarh al sfintei cetăți a Ierusalimului Domn Domn Dosithei și păstorind Preasfințitul Mitropolit al Moldo-Vlahiei Domn Domn Dosoftei, în anul de la zidirea lumii 7180, iar al întrupării 1672.”
Mănăstirea a fost închinată Patriarhiei Ierusalimului încă din anul 1670, când nici nu fusese încă terminată. În 1672, domnitorul Gheorghe Duca a înmormântat în noua biserică pe una din fiicele sale, Maria.
- Domnitorul Gheorghe Duca și urmașii acestuia pe tronul Moldovei au înzestrat mănăstirea cu mai multe moșii, printre care s-au aflat următoarele: Andrieșeni, Frăsuleni, Moreni, Ruseni, Valea Adâncă, Valea Cozmoaei și Tabăra (jud. Iași), Corni și Siliștea-Băbiceni (jud. Vaslui), o parte din moșia Belcești (jud. Neamț), Fântâna Gerului, Stoicani, Tatarca, Tulucești și o parte din moșia Șendreni (jud. Covurlui), plus veniturile a peste 200 de clădiri din Iași.

Golia Monastery - Iasi ✥۩♚۩✥

Facebook, 70 photos - http://goo.gl/NRgg9L


- ღ ¨˜”°º•. . INVATA! . .•º°”˜¨ღ -

- Invata de la apa sa ai statornic drum,
- Invata de la flacari, ca toate-s numai scrum.
- Invata de la umbra sa taci si sa veghezi,
- Invata de la stanca, cum neclintit te crezi.
- Invata de la soare, cum trebuie s-apui,
- Invata de la piatra, cat trebuie sa spui.
- Invata de la vantul ce-adie pe poteci,
- Cum trebuie pe lume linistit sa treci.
- Invata de la toate, ca toate sunt surori,
- Cum treci frumos prin viata, cum trebuie sa mori.
- Invata de la vreme, ca nimeninu-i uitat,
- Invata de la nufar sa fii mereu curat.
- Invata de la flacari, ce avem de ars in noi,
- Invata de la apa, sa nu dam inapoi.
- Invata de la umbra sa fii maret ca ea,
- Invata de la stanca sa-nduri furtuna grea.
- Invata de la soare, ca vremeasa-ti cunosti,
- Invata de la stele, ca-n cer sunt numai osti.
- Invata de la greier cand singur esti sa canti,
- Invata de la luna, sa nu te inspaimanti.
- Invata de la vulturi, cand umerii sunt grei,
- Si du-te la furnica sa vezi povara ei.
- Invata de la floare, sa fii gingas ca ea,
- Invata de la oaie, sa ai blandetea sa.
- Invata de la pasari sa fii mereu in zbor,
- Invata de la toate, ca totu-i trecator,
- Ia seama fiu al jertfei, prin lumea care treci,
- Sa-nveti din tot ce piere, cum sa traiesi in veci.



English and Romanian - wikipedia
 - The Golia Monastery is a Romanian Orthodox monastery located in Iaşi, Romania. The monastery is listed in the National Register of Historic Monuments. 
 - Located in the middle of the old Moldavian capital and raised on the foundation of the church eracted, in the 16th century, by the boyar Ioan Golia, the monastery was rebuilt on a greater scale by Prince Vasile Lupu, between 1650 and 1653, and completed by his son Ştefăniţă. 
 - The monastery is surrounded by tall walls, with corner turrets and a 30 m (98.43 ft) height tower with 120 steps, one of city’s symbols, and houses the Ion Creangă Museum (the writer was curate of the church) and Doxologia Cultural Missionary Centre of the Metropolis of Moldavia and Bukovina. 
- The conservation of the Monastery was awarded the European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award in 2012. 


- Golia este o mănăstire importantă în orașul Iași, numită după marele logofăt Ioan Golia, primul ctitor al edificiului ecleziastic. Biserica se află în Târgul Cucu. Hramul mănăstirii este "Înălțarea Domnului". Mănăstirea reprezintă un important centru cultural, adăpostind Centrul Cultural Misionar Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și o atracție turistică pe harta Iașului. 
- Așezământul ecleziastic de la Golia se prezintă ca o fortăreață tipic medievală. Despre vechea biserică, de care este legat numele familiei Golia, nu se știu prea multe date cu privire la arhitectură, cert fiind faptul că a fost ridicată în secolul al XVI-lea. Actuala biserică a lui Vasile Lupu, refăcută între anii 1650-1653 și terminată în 1660 de fiul său Ștefăniță, se deosebește în totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldovenești, atât ca formă de construcție cât și ca arhitectură. Biserica actuală reprezintă o îmbinare de stiluri, îndeosebi baroc și bizantin, construcție realizată într-un moment de realizare a Renașterii târzii în Principatele Române. Planul exterior este rectangular, cu ziduri înalte, care se spijină pe epifaștri, de factură corintică, de peste 12 metri înălțime, ancorați într-o cornișă. 
 - Cornișa este depășită de o compoziție unică, acoperișul fiind străjuit de șapte turle, unicat ca model, dar diferențiate între ele, ceea ce atestă, supoziția că au fost realizate treptat, în etape diferite, influențate și de restaurări. Înălțimea totală a bisericii este de circa 30 de metri, lungimea de 30 de metri și lățimea de 13 metri. Accesul spre biserică se realizează printr-un pridvor, în partea de apus, prevăzut cu două uși laterale, spre nord și sud. Interiorul este de factură bizantină, trilobat: pronaos, naos și altar. Deasupra pridvorului se află cafasul, care lasă vederea să treacă spre pronaos pe sub arcade, impunătoare prin forma lor. Trecerea dinspre pronaos spre naos se realizează printre două coloane puternice, de asemenea cu arcade pe trei spații, formate împreună cu zidurile laterale, iar la partea superioară apare un zid despărțitor, amintind vechiul stil. În partea de început, naosul cuprinde un spațiu, specific unei camere tombale, dat fără o destinație ulterioară în acest sens, mormintele, cu personalități mai de seamă, fiind poziționate în pronaos. În a doua sa parte naosul se lărgește făcând loc celor două abside, care dau forma de cruce, tipic ortodoxă, pentru interior. 
- Mănăstirea este înconjurată de un zid înalt, prevăzut la colțuri cu turle ridicate în 1667 și un turn-clopotniță refăcut la 1900. Zidurile de incintă au o înălțime de 9 m și o grosime de peste 1 m, cu un brâu de sprijin în interior, pe care cândva se patrula. În incintă se mai păstrează astăzi o casă cu coloane din secolul al XVIII-lea, unde a locuit temporar și Ion Creangă cât a fost diacon la Golia. aproape de torn se află și o cișmea din vremea lui Alexandru Moruzzi. 
- Turnul Goliei are o înălțime de 30 metri. Vizitatorul care dorește să aibă o panoramă a orașului trebuie să urce cele 120 de trepte. Cu baza pătrată de 5 metri pe laturi, un parter, două caturi boltite, o încăpere a clopotelor, o galerie superioară și terase, turnul este unul dintre simbolurile Iașiului.

Bujoreni Monastery - SlideShow ✥۩♚۩✥

Facebook, 120 photos - http://goo.gl/wR9i7l
Panoramio - http://goo.gl/JnjBF6
YouTube - http://goo.gl/TVnblc

Iasi, Capital of Moldavia


Facebook 80 photos - http://goo.gl/7Hg7tF

English and Romanian - wikipedia
- Iași also referred to as Jassy or Iassy) is one of the largest cities and municipalities in Romania. Located in the Moldavia region, Iași has traditionally been one of the leading centres of Romanian social, cultural, academic and artistic life. The city was the capital of the Principality of Moldavia from 1564 to 1859, then of the United Principalities from 1859 to 1862, and the capital of Romania from 1916 to 1918.
- Known as The Cultural Capital of Romania, Iași is a symbol in Romanian history. The historian Nicolae Iorga said "There should be no Romanian who does not know of it". Still referred to as The Moldavian Capital, Iași is the seat of Iași County and the main economic centre of the Moldavian region of Romania.
- As of 2011, Iași itself has a population of 290,422 (the most populous in eastern Romania, and the fourth most populous Romanian city), the metropolitan area is home to 382,484 residents, while the population of the peri-urban area exceeds 500,000 residents. Home to the oldest Romanian university and to the first engineering school, Iași is one of the most important education and research centres of the country, and accommodates over 65,000 students in 5 public and 6 private universities. The social and cultural life revolves around the Vasile Alecsandri National Theater (the oldest in Romania), the Moldova State Philharmonic, the Opera House, the Tătărași Athenaeum, a famous Botanical Garden (the oldest and largest in Romania), the Central University Library (the oldest in Romania), the high quality cultural centres and festivals, an array of museums, memorial houses, religious and historical monuments.
- In 2012, Iași was selected as one of the European Cities of Sport. The city is also a candidate to become, in 2021, the European Capital of Culture.
- Around 1564, Prince Alexandru Lăpușneanu moved the Moldavian capital from Suceava to Iași. Between 1561 and 1563, a school and aLutheran church were founded by the Greek adventurer Prince, Ioan Iacob Heraclid.
- In 1640, Vasile Lupu established the first school in which the mother-tongue replaced Greek, and set up a printing press in the Byzantine Trei Ierarhi Church (Church of the Three Hierarchs; built 1635–39). In 1643, the first volume ever printed in Moldavia was issued in Iași.
- The city was burned down by the Tatars in 1513, by the Ottomans in 1538, and by Imperial Russian troops in 1686. In 1734, it was hit by the plague.
- Through the Peace of Iași, the sixth Russo-Turkish War was brought to a close in 1792. A Greek revolutionary maneuver and occupation under Alexander Ypsilanti (Αλέξανδρος Υψηλάντης) and the Filiki Eteria (Φιλική Εταιρία) (1821, at the beginning of the Greek War of Independence) led to the storming of the city by the Turks in 1822. In 1844 there was a severe conflagration.
- Archaeological investigations attest to the presence of human communities on the present territory of the city and around it as far back as the prehistoric age. Later settlements included those of the Cucuteni-Trypillian culture, a late Neolithic archaeological culture.
- There is archaeological evidence of human settlements in the area of Iași dating from the 6th to 7th centuries (Curtea Domnească) and 7th to 10th centuries; these settlements contained rectangular houses with semicircular ovens. Also a lot of vessels (9th-11th centuries) found in Iaşi had a cross, showing that inhabitants were Christians.
- Other explanations show that the name originated from the Iranian Alanic tribe of Jassi, having same origin with Yazyges tribes Jassic people. The Prut river was called as Alanus fluvius and the city as Forum Philistinorum. From this population derived the plural of town name, "Iașii".
- Another historian wrote that the Iasians lived among the Cumans and that they left the Caucasus after the first Mongolian campaign in the West, settling temporarily near the Prut. He asserts that the ethnic name of Jasz which is given to Iasians by Hungarians has been erroneously identified with Jazyges; also he shows that the word jasz is a Slavic loan word. The Hungarian name of the city (Jászvásár) literally means "Jassic Market"; the antiquated Romanian name, Târgul Ieșilor (and the once-favoured Iașii), may indicate the same meaning.

- Municipiul Iași (livresc Iașii, respectiv Târgu' Ieșilor; istoric Jassy sau Iassy) este reședința județului Iași și principalul centru urban din nord-estul României. Iași au fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala României între 1916-1918. Conform datelor recensământului din anul 2011, municipiul Iași număra 321.606 de locuitori și era al doilea oraș ca mărime din România. Zona Metropolitană Iași, care include 13 localități învecinate, avea o populație de aproximativ 400.000 de locuitori.
- Iașii sunt centrul cultural, economic și academic al Moldovei. Peste 60.000 de studenți trec pragul universităților din oraș. Aici a fost fondată și funcționează prima universitate din România,Universitatea Alexandru Ioan Cuza, astăzi una dintre cele mai prestigioase instituții academice din țară, precum și alte patru universități publice și șapte particulare.
- Cea mai bogat documentată explicație este că numele orasului își are originea în Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iașilor, dar istoriciiprotocroniști au altă teorie referitoare la originea numelui "Iași". Ei afirmă că numele provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din Antichitate, menționați de Ovidiu ca "Ipse vides onerata ferox ut ducata „Iasyx”/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas" și "„Jazyges” et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis".
- Atât iazigii cât și alanii (dintre care făceau parte iașii) erau două ramuri din cele trei ale sarmaților, a treia fiind roxolanii. Alanii (care erau creștinați) au dat în trecut Prutului denumirea de Alanus fluvius iar orașului Iași, Forum Philistinorum (posibil Târgul amatorilor de vin). De la această populație derivă forma la plural "Iașii" sau Târgu' Ieșilor. De asemenea, Moldova a fost numită și Alania la 1320 în harta lui Giovanni di Carignano. Gh. Ghibănescu a arătat în cartea sa că în 1238, Berke, fratele lui Batu han (conducătorul Hoardei de aur), zdrobește armata alanilor conduși de Caciar Ogala (lângă Marea de Azov)și determină exodul a aproape 10.000 de alani în Moldova. Alanii (iașii) se stabilesc în zona în care va fi menționat orașul Iași. După aproape 60 de ani, în 1299-1302, majoritatea alanilor părăsesc Moldova și trec în Imperiul Bizantin, conform unor date furnizate de bizantinul Nicefor Gregoras. Au mai trecut și alte triburi de alani prin Moldova dar s-au stabilit în final în Ungaria, împreună cu cumanii. Urmașii alanilor din Caucaz sunt ossetinii.
- Un alt istoric a arătat că iasians (iașii) au format un popor care a trăit printre cumani și care a părăsit Caucazul după invazia mongolă terminată cu bătălia de la Kalka; de asemenea a arătat că Jasz este un cuvânt împrumutat din Slavonă. În limbile sanskrită și hindi, care au origine comună cu limba sarmaților, "yash" înseamnă "faimă".
 - O inscripție astăzi pierdută pe o bornă miliară romană descoperită în apropiere de Osijek, Croația în secolul al XVIII-lea menționează existența unuiJassiorum municipium. Numele maghiar al orașului (Jászvásár) înseamnă mot-a-mot "Piața (Târgul) jassilor"; numele vechi românesc, Târgu' Ieșilor (și forma alternativă Iașii), ar putea avea aceeași semnificație.
- În Ungaria, iașii au lăsat delumirea de Jász unui comitat și mai multor localități ; pe de altă parte, sarmații erau arcași reputați, ori în limba maghiară "ijász" înseamnă tocmai "arcaș", de unde presupunerea că acest cuvânt s-ar trage tot de la iași.

miercuri, 20 august 2014

Bujoreni Monastery ✥۩♚۩✥

Facebook, 130 photos - http://goo.gl/UeTmd5
Facebook, 150 photos - http://goo.gl/BEAfKt
1. M. Bujoreni YouTube - http://goo.gl/TVnblc
2. M. Bujoreni YouTube - http://goo.gl/i8VwCD

- ღ ¨˜”°º•. . INVATA! . .•º°”˜¨ღ -

- Invata de la apa sa ai statornic drum,
- Invata de la flacari, ca toate-s numai scrum.
- Invata de la umbra sa taci si sa veghezi,
- Invata de la stanca, cum neclintit te crezi.
- Invata de la soare, cum trebuie s-apui,
- Invata de la piatra, cat trebuie sa spui.
- Invata de la vantul ce-adie pe poteci,
- Cum trebuie pe lume linistit sa treci.
- Invata de la toate, ca toate sunt surori,
- Cum treci frumos prin viata, cum trebuie sa mori.
- Invata de la vreme, ca nimeninu-i uitat,
- Invata de la nufar sa fii mereu curat.
- Invata de la flacari, ce avem de ars in noi,
- Invata de la apa, sa nu dam inapoi.
- Invata de la umbra sa fii maret ca ea,
- Invata de la stanca sa-nduri furtuna grea.
- Invata de la soare, ca vremeasa-ti cunosti,
- Invata de la stele, ca-n cer sunt numai osti.
- Invata de la greier cand singur esti sa canti,
- Invata de la luna, sa nu te inspaimanti.
- Invata de la vulturi, cand umerii sunt grei,
- Si du-te la furnica sa vezi povara ei.
- Invata de la floare, sa fii gingas ca ea,
- Invata de la oaie, sa ai blandetea sa.
- Invata de la pasari sa fii mereu in zbor,
- Invata de la toate, ca totu-i trecator,
- Ia seama fiu al jertfei, prin lumea care treci,
- Sa-nveti din tot ce piere, cum sa traiesi in veci.

English and Romanian - wikipedia
- Bujoreni Monastery (Mănăstirea Magarului) is an Orthodox monastery in Bujoreni Village, Zorleni Commune, Vaslui County, Romania. The monastic settlement was set up in the 16th–17th centuries (a. 1602), as a convent of the Bujoreanu family, on their property bearing the same name, in a secluded place in the forest. The legend says that the chur. The monastic settlement was set up in the 16th–17th centuries (a. 1602), as a convent of the Bujoreanu family, on their property bearing the same name, in a secluded place in the forest.
- The legend says that the church was built by the monetary contribution of some shepherds who arrived from the mountains to spend the winter, on the place of an old oak, where a donkey knelt various times, and into the hollow of which was found an icon representing the Virgin Mary and Child. It is said that this icon, capable of performing miracles, was hidden by the monks from the nearby Recea Monastery, which was destroyed during the Tartar incursions around 1440.
- The convent’s church, patronized by the Dormition of the Virgin Mary, was reconstructed using wood at the end of the 18th century by the chancellor Gavril Conachi, owner of the property, and was rebuilt from the wall by his son, the monk Ioanichie Conachi around 1840. After the death of its founder, the convent was maintained by his niece, Ruxanda Rosnovanu, who inherited the Zorleni and Bujorenii estates. In 1911, the convent was maintained by the Royal House, by the Administration of the Zorleni estate, becoming royal property from 1883. Damaged by the earthquake in 1940, the church was restored, and was in use until 1958, when the convent was deconsecrated. In 1993, monastery status was reinstated. Between 1994–2002, the assembly was completed by new cells and other household dependencies, the precinct being surrounded by a stone fence. Placed in a natural picturesque background and well organized as a household, the monastery may provide services of ecumenical tourism. 
- The church was renovated in 2001–2002. It keeps the three-apse plan, with a semicircular altar apse and a belfry tower to the west. It shelters the tomb of its founder in a niche in the wall between the nave and narthex. 

- Manastirea Bujoreni sau "Schitul Magarului", trebuie să cunoaştem epoca de glorie a celor doi mari domni Alexandru cel Bun si Ştefan cel Mare. Oameni de seamă ai istoriei medievale, care au marcat epoca atât cultural cât şi religios, dar şi politic în istoria Principatelor Romaneşti. Iată deci, numarul mare de ctitorii ale acestor voievozi muşatini, au dovedit încă o dată rădăcina credinţei creştine pe vechi vetre de sihăstrie moldoveneasca in aceste locuri. Odata cu intrarea la domnie a acelor doi fii ai lui Alexandru cel Bun, Ilie si Stefan, documentele consemneaza si atesta existenta celor mai vechi vetre de sihastrie monahala. 
 - Astfel pe 18 iunie 1444, Stefan Voievod, fratele lui Ilie Voievod, emite un document lui popa Toader din Birlad dându-i câteva proprietăţi unde intra şi străvechiul sat Lahova, unde era mânăstirea fratelui său - popa Draghic, numită şi mânăstirea "De pe Lahova", sau mânăstirea Ghermăneştilor sau sub numele de mânăstirea Recea din satul Banca. 
 - Lahova fiind un ţinut pe o vale între cele două sate Ghermăneşti şi Banca. Acest sat de pe Valea Bârladului se întindea până la Făgetul Leahului, pădure ce se întinde astăzi de la Ghermăneşti până la Popeni, loc de vatră şi sihăstrie monahală, de care se leagă şi legenda întemeierii mânăstirii BUJORENI. 
 - Atestarile, cronicile şi studiile de rigoare în domeniul arheologic, nu pot demonstra cu documente concrete că actuala vatră monahală Bujoreni a fost construită pe vechea temelie a mânăstirii Recea, sau la 1-2 km apropiere. Distanta istorică între ele, ca datare fiind de 150 de ani. Dar iarasi lucru nedemonstrat, de la atestarea primului document despre mânăstirea Bujoreni 1602, care vatră monahală poate că exista cu cel puţin 50 de ani înainte. 
 - Odata cu venirea in scaunul Moldovei a domnitorului Stefan cel Mare, si odata cu incursiunea razboaielor impotriva lui Mahomed 1475 Vaslui, 1476 Valea Alba, este evident ca pregatirea invingerii temutului cuceritor al Constantinopolului a avut in obiectivul de aparare si pustiirea multor sate din Valea Barladului, stiut fiind faptul ca navalitorii umblau dupa hrana si provizii. 
 - Asa se explica si disparitia manastirii Recea atestata documentar la 1444, despre care nu se stie cit a rezistat, si nici nu putem sti documentar data incetarii existentei ei. Cert ramine lucru, dovedit arheologic si documentar, ca odata cu inceputul secolului al XV-lea si jumatatea lui, au disparut in actuala zona Banca - Zorleni – Popeni, sate cum ar fi: Barasti, Leurinti, Colibani, Negoiesti, Mastatici, Colenesti, Calinesti, Satul lui Ilcas, Grijilivi si altele odata cu incetarea expeditiilor din 1538 a lui Soliman Magnificul. 
 - Nemaiamintind de dezastrul lui Ioan Voda cel Viteaz din 1574 si multe alte navaliri de jaf si cotropire din partea navalitorilor. Tocmai de aceea se crede ca si manastirea lui popa Draghic a avut aceiasi soarta, fiind construita din lemn sau piatra, materiale autohtone zonei respective.Tema ruinelor acestei manastiri ramine de domeniul arhelogiei. 
 - Important este legatura dintre aceste doua vetre monahale, Recea si Bujoreni, care leaga nodul de legenda cu simburele de adevar prin gasirea in chip minunat a icoanei Maicii Domnului in scorbura din tulpina unui stejar secular. 
 - Un document din 1519, 25 iunie prin Stefan cel tinar Voievod, urmas al lui Stefan cel Mare, da un hrisov domnesc unor rude cu imputernicirea de pastrare a acestei mosii – Bujoreni si inca alte patru sate pe Valea Birladului, unor urmasi ai boierului Mihu, fugar din Polonia. Cu aproximativ 100 de ani mai tirziu, un oarecare Constantin Bujoreanu vindea lui Patrascu Logofat o parte din mosia Bujoreniului, in vara anului 1600. 
 - Un alt document emis la sfirsitul secolului al XVI-lea, 1594, atesta pe o Magdalena fata lui Ionascu, care vinde a cincea parte din mosia Bujorenilor lui Efrim vistiernicul. Un alt document de atestare 1596 il consemna pe Cirstea Vornicul cumparind o parte din mosia Bujorenilor, de la o oarecare Varvara fiica unei oarecare Anghelina, fiica boierului medelnicer Mihu. 
- Vazut lucru este ca aceasta mosie a Bujorenilor devreme ce era atit de cautata sau era o zona bogata, sau poate pentru faptul ca era ferita de ochii navalitorilor, ori pentru faptul ca deja exista aceasta vatra monahala, era mult rivnita de oamenii instariti ai vremii de atunci. 
 -Tocmai de aceea si legenda spune ca odata cu navalirea paginilor peste paminturile Moldovei, calugarii din schitul Recea au ingropat odoarele, au dus icoana Maicii Domnului ascunzind-o de furia jafului paginesc, pentru a nu fi profanata sau distrusa si astfel I s-a pierdut urma. 
 - Schitul ramas pustiit desigur a fost trecut prin foc si sabie, raminind niste ruine fumeginde, iar vietuitorii - din porunca lui Voda, s-or fi retras la vreuna din marile manastiri ale Moldovei cu ziduri si oaste de aparare. 
 - Odata cu trecerea timpului, totul a ramas sub negura vremii, iar Preasfânta Fecioară, din icoana ferecata in argint, avea sa vegheze in padurea Bujorenilor mai bine de 100 de ani, la linistea locului si la frumusetile create de Insusi Fiul si Mintuitorul ei. Asa cum luminitele vazute de Daniil Sihastru, pustinicul si parintele Moldovei, l-au decis pe Voievodul Stefan sa aleaga altarul manastirii Putna prin tragerea cu arcul, si multe alte semne minunate, tot asa si la manastirea Bujoreni atestata documentar la 27 martie 1602, istoria spune ca in partea locului un oarecare Ion Bretcanu mocan din tinutul Bretcului, mare crescator de oi, venea pe aceste vai cu tomnatul oilor, oprindu-se intr-un loc cu numele de Silistea Oilor. 
 - Lucru care poate fi dovedit, pentru ca un document la 1779 mentiona aceasta Siliste a Oilor ca numindu-se si "Silistea Bretcanii". Deci evident locul unde mocanii poposeau cu oile pe acele dealuri domoale si linistite care atestate astazi geografic in zona, sunt la 1 km de locul unde se afla astazi manastirea Bujoreni. 
 - Iar pe vremea aceea in preajma anului 1600, nu se stie exact daca inainte sau dupa 1600 se afla stejarul acela secular purtator al duhovnicestii icoane a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu ce avea sa fie descoperita in chip minunat. 

Istoria ne povesteste asa: 

 - Dupa ce mocanii au venit de peste munti, pentru pasunatul si tomnatul oilor, mergând la târg să vândă produsele, întreaga lor zestre ciobanească era cărată în permanenţă de măgari, pe samarele cărora se transportau toate poverile şi bineînţeles fruptul stânii din loc în loc. Plecaţi la târg să-şi vândă agoniseala dobândită din truda oieritului, după o zi de târg, întorcându-se în bătătura stânii, au uitat sa lege măgarii. Unul din magarii purtători de produse vândute la târg, purta şi punga cu bani în unul din desagii mocăneşti, cu o valoare de 3000 de galbeni. 
 - Desluşindu-se după oboseala de seară, mocanii au dat să împartă veniturile, dar măgarul era plecat în desişul padurii, fără semn de întoarcere. Plecaţi cu un pădurar pe urmele lui, mare le-a fost mirarea când în inima pădurii, lângă un falnic stejar secular, măgarul stătea în genunchi în faţa a trei luminiţe aşezate în formă de cruce. 
 - Dându-şi seama că este vorba de o minune cerească, mocanul a hotărât ca pe acel loc, lângă acel copac şi din acel copac, să se ridice un schit pe care l-a şi săvârşit mai apoi, trunchiul stejarului devenind Sfânta Masă din altarul mânăstirii. Acest lucru este consemnat pe timpul unui mare boier numit Bujorenu care era si stapinul acelor mosii unde oierii transilvaneni isi pasteau oile. 
 - Autenticitatea legendei a fost prezentata si de episcopul Ioan Antonovici, vietuitor si vladica al vremurilor de atunci. Pentru a fi mai certificata Preasfintia Sa spune ca acel lucru minunat care s-a intimplat in adincimea padurii la stejarul secular, cu magarul descoperitor de taina, s-ar fi repetat in vreo 3 ani la rind, dar nimeni nu a dat importanta faptei si momentului. 
 - Lucru care se intimpla, spune epicopul Antonovici, in fiecare an cam in aceiasi perioada si in acelasi anotimp. Eroul legendei, Ioan Bretcanu a hotarit ca acei bani din desagi sa fie folositi pentru construirea Sfintului Lacas. Fiind nevoit sa se intoarca acasa la Bretcu, a incredintat implinirea acestei ctitorii padurarului Iftimie care dupa ce a savirsit ridicarea schitului s-a calugarit luindu-si numele de Pahomie. 
 - Deci in concluzie, primii fondatori ai acestui Sf asezamint sunt mocanul Ioan Bretcanu, transilvanean, si padurarul Iftimie- viitorul calugar Pahomie, asezamintul primind numele de "Schitul Magarului". Bisericuta asezamintului monahal fiind construita din lemn. 

Documentele doveditoare existentei acestui asezamint monahal sunt urmatoarele: 

- 27 martie 1602 – Act de vinzare pe mosia Zorleni unde se afla schitul, de catre Gheorghe Vornic domniei sale Crastii vel Vornic de Tara de Sus. Document emis de Siluan proegumenul schitului care semneaza. 
- Anul 1707 se emite alt act de vinzare, care are ca martor pe Ilie calugar din manastirea Magarului. 
- 1730 – Alt document de vinzare scris de Pahomie din manastirea Magarului. 
- In 1780 manastirea Bujoreni trece in proprietea Stolnicului Gavriil Konachi, mai tirziu vornic, care vazind starea avansata de degradare a locasului de inchinaciune, o va reface din temelie folosind tot lemnul. Ingrijind manastirea pina la sfirsitul vietii sale, adica anul 1813. 
- La 1804 Lupu Pomana emite un act de vinzare a unei vii de la manastirea Magarului, intarita cu semnatura ieromonahului Efrem, din consiliul economic al manastirii. Mai sunt consemnati ca martori monahii Antim si Pavel. Gavriil Konachi este tata a cinci copii din care se distinge spre cultura, invatatura aleasa si carte, Ion Konachi care va intra in monahism la manastirea Floresti, va fi tuns sub numele de Ioanichie, va deveni slujitor al Domnului, va pleca fara incuviintare si dezlegare in 1814 la manastirea Magarului pe mosia rudeniilor sale. 
 - Egumenul Luca il va chinui cu tot felul de pretentii timp de 23 de ani, pina in anul 1837 cind va inceta neintelegerea.Un alt fapt minunat consemnat la manastirea Magarului, ocrotita de Maica Domnului facatoare de minuni, este si acesta. In vremea de demult stiindu-se ca la manastiri se pot gasi bani si avere, si mai ales ca egumenul si intiistatatorul era fiu de mare boier, raufacatorii si jefuitorii s-au hotarit sa intre noaptea in ascuns in ceata inarmati, si calauziti chiar de unul din calugarii nemultumiti ai manastirii, au intrat in chilia parintelui Ioanichie Konachi, l-au fortat sa spuna unde sunt banii si sa-I puna in mina tilharilor. 
 - Dupa ce i-a convins ca trebuie sa se imbrace si sa-i ia dintr-un loc tainic din biserica, parintele Ioanichie a imbracat epitrahilul si felonul, a deschis usile imparatesti, a ridicat Sf Evanghelie spre cer si le-a zis: "Fratilor, iata banii mei sunt in aceasta Sfinta Carte. De acum inainte puteti sa ma omoriti." 
 - Atat de mult s-au spaimintat hotii, si atit de mult I-a impresionat privirea Maicii Domnului din sfinta Icoana incit au cazut in genunchi si au cerut iertare, recunoscind singuri ca un calugar a dezvaluit secretul manastirii ca avea bani pentru cele necesare ascunsi in loc tainic. 
 - Hotii au fost eliberati fara sa primeasca pedeapsa, monahii care mai erau au fost trimisi la alte manastiri, iar personalul monahal a fost inlocuit cu monahii. Se consemna in datele istorice ca au slujit in aceasta manastire si calugarite de origine rusa, chiar in limba slavoneasca. Actuala manastire rectitorita integral din osirdia lui Ioanichie Konachi ce iubea acest loc foarte mult, a fost facuta la anul 1840, cind acesta a ridicat o biserica noua, din caramida si piatra, cu hramul Adormirea Maicii Domnului la 15 august. 
 - Despre stilul arhitectonic al acestui sfint locas, profesorul Gheorghe Clapa spune ca este demn de retinut urmatorul lucru. Biserica este ridicata in ultima perioada a stilului moldovenesc. Stilul ei arhitectonic este cel al bisericilor cu plan treflat caracteristic artei bizantine raspindit in Athos, Serbia, Tara Romaneasca si Moldova. 

Planul bisericii prezinta o trefla formata dintr-o nava unica si trei abside. 

 - Catapeteasma este construita din lemn de tei. Peretii bisericii au o grosime care variaza de la 75 cm pina la 90 de cm. Soclul bisericii este construit din piatra, iar peretii sunt din caramida cu mortar. Lungimea totala a bisericii este de 21,3 metri iar latimea la abside este de 7,7 metri interior. 
 - Inaltimea zidului este de 6 metri. Vechea arhitectura de decoratiune a manastirii era formata numai din cornisa, un fel de briu in jgheaburi care inconjura toata biserica. 
 - Absidele laterale sunt prevazute cu ferestre lucrate in lemn de stejar, cu o inaltime de 2,65 m si o latime de 1,25 metri. Pardoseala bisericii in vechime, s-a pastrat din scindura de brad, iar in partea dreapta a naosului se gaseste mormintul lui schimonahul Ioanichie Konachi (ctitorul) fara inscriptie, intr-o nisa in zidul bisericii. 
 - Catapeteasma este din tei sculptat, cu modele in lemn si ajurate cu dantelarie. Sub icoane sunt panouri ce le inconjoara, sculptate din lemn avind pe cele 4 colturi rozete contiuate prin ramuri si frunze, si astfel fac legatura intre ele. Icoanele sunt flancate cu colonete in spirala, iar pe acestia sunt sculptate struguri si foi de vita. Usile imparatesti sunt bogate in sculpturi ce reprezinta flori si rinoceri. Imprejurul sfintilor evanghelisti, se afla foi sculptate si bronzate, avind din loc in loc cite o rozeta in 6 petale. Stilpul usilor imparatesti, este sculptat cu frunze si flori. Stilpul se termina cu mitra arhiereasca sculptata in felii. 
 - Arcul este impodobit cu sculpturi ce par frinte din loc in loc. Deasupra usilor diaconesti se afla un panou incadrat in sculpturi ce infatiseaza struguri si foi de vita. Cele 12 praznice imparatesti, asezate in cite 3 zone, deoparte si de alta, sunt incadrate cu sculpturi si mici colonete. 
 - Mai bogate in sculpturi sunt coloanele in forma de torsada, ce despart in cite 3 panouri icoanele Sfintilor Apostoli. Coloanele prezinta sculpturi din mici rozete cu ramuri si frunze, in partea superioara se termina cu capiteliuri. Zona prorocilor prezinta sculpturi ce inconjura fiecare icoana in parte. Pictura la catapeteasma este reprezenta in citeva icoane. 
 - Amintim inca o data, ca multe obiecte si icoane au fost mutate de regimul comunist in directii necunoscute, dupa anul 1960. 
 - Vorbind de anul 1622 si anul 1700 cind Ioan Sturza va ceda partea sa lui Ioan Pallady, ca mai tirziu in preajma anului 1700 toate terenurile sa fie incluse in proprietatea lui Ioan Pallady, iar in secolulul al XVIII –lea sa intre toate in stapinirea absoluta a lui Gavriil Konachi. 
- Manastirea desi seculara, este inca in cautarea unui drum sigur, fiind intr-o zona foarte influenta de cultura istorica si bisericeasca. Revenind la autoritatea duhovniceasca a acestei manastiri, vom afla din documente si istoric, ca Ioanichie Konachi a fost un om de mare traire duhovniceasca, incit toate ideile si sfaturile sale de duhovnic, l-au pus intr-o relatie foarte buna cu Epicopia de Roman, sub ascultarea careia se afla manastirea, document confirmat in 1847 sub staretia maicii Iustina. 
- Fluctuatia personalului duhovnicesc in aceasta manastire a fost destul de mare, dupa cum rezulta documentele oficiale. Astfel in 1853, Ioanichie Konachi avea in grija sa peste 20 de calugarite. In 1872 personalul crescind, existind la maici inca un preot si un cintaret. Rudenia sa, Ruxandra, casatorita cu hatmanul Alecu Rosetti Roznovanu, daruia in fiecare an manastirii cite 300 de galbeni, pe care Ioanichie ii incredinta staretei manstirii pentru existenta vietii monahale. 
 - In anul 1859, la invoiala cu parintele Ioanichie Konachi, aduc osemintele parintesti si ai altor membrii din familie aflate prin bisericile din Iasi, Largaseni si Faraoani, si le aseaza intr-un cavou de familie in curtea manastirii. 
 - La 30 ianuarie 1860, Ioanichie Konachi trece la cele vesnice. De viata manastirii si existenta ei se va ocupa mostenitoarea unica, Ruxandra Roznovanu, pina in anul 1886. 

Aici se sfirseste linistea si tihna manastirii. 

 - Intrate pe domeniile casei regale Zorleni, scazind numarul de vietuitori si ostenitori, Casa Regala Zorleni, se va ocupa de organizarea acestui Sf. Locas, de oficierea slujbelor bisericesti, trimitind o data in luna si la sarbatori mari, un preot paroh din satul Zorleni. 
 - In anul 1886, Carol I era stapinul padurilor din preajma Bujoreniului, cu o suprafata de 750 de falci. 
- Dupa 1 decembrie 1918, in noile conditii social politice, are loc si reforma agrara din anul 1921 prin care taranii primeau loturi de pamint. Un document din anul 1912, 28 mai, consemna o vizita a regelui Carol I in domeniile sale din Zorleni si Bujoreni, in care acesta asista la Biserica Domneasca la un te deum in cinstea sa, in preazenta preotilor Antonovici si Pallady. 
- Regele Carol stind in strana linga episcopul Antonovici. Acesta ii aduce la cunostiinta despre un material legat de manastirea Magaru, oferindu-l la receptia din palatul administrativ. 
 - Regimul instalat la 23 august 1944 a avut repercusiunile cele mai groaznice, in anii 1958-1960, cind acel decret necrutator a adus o prigoana inversunata asupra credintei stramosesti si asupra slujitorilor ei. 
 - Propaganda ateista sovietica si materialismul ideologic a facut ca si mânăstirea Măgaru să fie închisă, călugăriţele alungate, iar anexele rămânând in grija stareţei şi a unei secretare, nu însă pentru mult timp. 
 - Obiectele de cult au fost ridicate in mod abuziv si trimise spre destinatii necunoscute, patrimoniul national, muzee, altele la biserica din satul Zorleni, cele cu interes cultic la Episcopie, iar altele nu stie pe unde. 
 - In conditii extrem de vitrege, lipsa mijloacelor de informatie, a cailor de acces, lipsa luminii electrice, lipsa unei protectii din partea celor care guvernau, au adus manastirea Bujoreni in stare de pustiire si ruina. Biserica, desi parasita peste 30 de ani, a infruntat vitregiile vremurilor continuind sa existe, inconjurata de citeva conifere seculare, si citeva morminte, va strajui singura poiana de foioase din padurea Bujorenilor. 
- Acest locas uitat de vreme si de timp, va ramine marturie in timpul celor 40 de ani de comunism, ca religia si credinta au existat pe aceste locuri. Indeplinind in timp rol de magazie, depozit de materiale, adapost de animale, ea nu va fi uitata de credinciosii, care sunt inima acestui popor roman, si din osirdia si bunavointa satenilor din imprejurimi si a altor tematori de Dumnezeu, ea va fi ocrotita si pastrata pentru a nu fi distrusa in totalitate. 
- Tocmai de aceea, fara nici o aprobare, lucru care era imposibil in regimul comunist, intre anii 1970 si 1980 va fi acoperita cu tabla de zinc, pentru ca sparturile vremii din acoperis deteriorau in mod groaznic interiorul bisericii si pictura din anii 1930, pictura care nu este atit de valoroasa ca tehnica, dar este expresiva ca traire a celui care a executat-o, pastrindu-se si astazi o parte din pictura originala. 
 - Odata cu instalarea regimului comunist, primul interes fata de locasurile de cult, a fost stergerea oricarei umbre de istorie, drept pentru care au fost demolate toate anexele manastirii, pentru a nu mai putea asigura posibilitatea vietuirii in preajma ei. 
 - Ferestrele inzestrate cu gratii, usile bine ferecate, au trecut sub negura istorie si tacerea vremii existenta manastirii Bujoreni, acest nume oficial fiind aprobat in in 1935 pentru simplitatea uzuala a fostului nume de manastirea Magaru. 
 - Lucru care nu prea l-a incintat nici pe fostul ctitor Ioanichie Konachi, rugind pe credinciosi si pe epicopul vremii sa o numeasca manastirea Samaria, insa acceptat foarte greu si uitat foarte repede, revenindu-se la originala denumire de manastirea Magaru. 
- Dupa revolutia din 1989, cind regimul comunist a incetat opresiunea asupra Bisericii, prima grija a Sfintului Sinod al BOR a hotarit redeschiderea si infiintarea manastirilor si schiturilor, care au fost inchise sau distruse de regimul comunist. Cea mai elocventa hotarire este cea din 1993 cind manastirea a fost redeschisa cu statut de monahi. Din ordinul Episcopiei Husilor si din lipsa de personal monahal, va trece intr-un nou statut – manastire de calugarite. Datorita vitregiilor, saraciei, lipsei economice a zonei, calugaritele nefacind fata cerintelor si greutatilor, au cerut chiriarhului sa trimita monahi pentru ca ei pot infrunta mai usor saracia si greutatile acelui loc. 
 - Episcopul Ioachim Vasluianul a decis aceasta hotarire numind staret pe protosinghelul Luchian care va pastori obstea de monahi pina in anul 2002, timp in care se va ocupa cu destoinicie de anexele gospodaresti si chilii, de construirea unui gard din piatra si electrificarea Sf. Locas. 
 - Din incuviintarea Inalt Prea Sfintitului mitropolit Daniel, Prea Sfintitul episcop Ioachim al Husilor a delegat pentru manastirea Bujoreni prin transfer 4 monahi de la manastirea Petru Voda, monahii Iustinian, Euharist, Filoteu, Cleopa si rasoforul Xenofont. 
 - Cu aprobarea Prea Sfintitului Ioachim, monahul Euharist in virsta de 25 de ani, absolvent al Academiei Studii Economice Bucuresti, a fost hirotonit intru ieromonah pe seama manastirii Bujoreni – Episcopia Husilor, si numit in functia de staret. 

In decursul acestor doi ani si jumatate, manastirea numara 20 de vietuitori. 

 - Un staret, doi preoti slujitori, doi diaconi, 6 monahi, tunsi in monahism pe seama manastirii Bujoreni, in cadrul Sf Liturghii arhieresti de Prea Sfintitul Corneliu Barladeanul episcopul vicar al Episcopiei Husilor, patru rasofori, si patru frati incepatori. 
- In decursul acestui timp, din Mila Lui Dumnezeu, dragostea Prea Sfintitului Ioachim episcopul Husilor, manastirea se bucura de liniste si vietuire duhovniceasca. Programul slujbelor este cel obisnuit al manastirilor din Moldova: Sf Litughie zilnica, utrenia si vecernia. 
- Tot in acest timp s-au facut eforturi de conservare a monumentului istoric, consolidindu-se zidurile dindu-se o tencuiala noua in locul celei vechi si deteriorate de la intemperii si cutremure, s-a schimbat invelitoarea din tabla veche, si s-a acoperit vechiul edificiu cu invelis nou din tabla zincata, in stil moldovenesc. 
 - Sunt in lucru consolidarea interioara a monumentului, refacerea picturii, schimbarea pardoselii din lemn cu placa armata peste care se va aplica gresie sau marmura. In continuare se demareaza un proiect de pictare a interiorului manastirii si refacerea prin restaurare a mai multor cadre din pictura veche. 
 - Tot in acest timp, din dania mai multor credinciosi din orasul Barlad, al caror nume Dumnezeu il scrie in cartea Vietii Sale, s-a organizat simetria incintei manastirii cu alei strajuite de flori si trandafiri. S-a construit cu ajutorul mesterilor din Suceava o fintina in stil moldovenesc si una agiasmatar din lemn lucrat dupa modelul traditiilor moldovenesti din nordul Bucovinei, in 12 laturi.  - Pe drept cuvint, manastirea va putea in viitor sa fie pentru credinciosii din zona Moldovei de Jos si pentru tinutul Vasluiului, un loc de liniste si rugaciune, alaturi de manastirile Floresti, Grajdeni, Moreni si "Nasterea Maicii Domnului"- Alexandru Vlahuta. 
 - Primii ctitori spirituali sunt Prea Sfintitul Ioachim Vasluianul care a avut initiativa, preacuviosul protosinghel Iustin Pirvu de la Manastirea Petru Voda pentru ajutorul material si spiritual alaturi de ceilalti ctitori care au contribuit material, BCR Birlad si mai multe societati comerciale. 
 - Deasemeni staretul ieromonah Euharist cu obstea, sunt cei care au depus toata rivna si efortul de a mentine atit slujbele bisericii cit si muncile de consolidare si de refacere a Sf. Asezamint. 
 - Echipa de mesteri in lemn Breaban Gheorghe, Dorinel Pirghie si Breaban Vasile, care prin osirdia si straduinta in meserie, au aratat lumii moderne ca se pot face lucruri minunate asemanatoare celor de alta data, asezind manastirea Bujoreni in rindul monumentelor nationale, in traditia monumentelor moldovenesti bisericesti si de arta, cum ar fi Moldovita, Sucevita, Humor si o parte din manastirile nemtene care toate la un loc alcatuiesc patrimoniul bisericesc national, si zestrea acestui neam romanesc prin care el a dainuit si exista pina astazi. 
 - Pentru frumusetea geografica a acestui loc, in zi de sarbatoare sau sfirsit de saptamina, ochiul celui care viziteaza sau priveste, poate sa se incinte, de diferitele forme de relief si frumuseti naturale. Geografic teritoriul manastirii, este inclus in zona dealurilor Banca-Grivita la o altitudine de 200-250 de metri cu o vegetatie de silvo-stepa. 

Clima este temperat-continentala, media anuala a temperaturii este de 10 grade. 

 - Manastirea este asezata la obirsia piriului Bujoreni, biserica este amplasata pe un platou inchinata pe un platou inclinat spre vest, la poalele platoului. 
 - In cea mai mare parte a anului este seceta. Pinza freatica a acestor locuri este destul de sus pentru o zona deluroasa, poiana avind doua fintini, cu apa potabila la o adincime intre 30 si 40 de metri. 
- Poiana are o suprafata de aproximativ 7 hectare, inconjurata cu paduri de foioase, traversata si plina de carari si drumuri forestiere. 
- Aceste date au fost consemnate si edificate de ieromonahul Euharist Micu-Ionel, staret al manastirii Bujoreni.