marți, 27 august 2013

Bucovina-Humorului Monastery ✥۩♚۩✥

Facebook, 61 photos - http://goo.gl/n2MCRO
Panoramio - http://goo.gl/uRyj5Z

English and Romanian - wikipedia
- Humor Monastery located in Mănăstirea Humorului, about 5 km north of the town of Gura Humorului, Romania. It is a monastery for nuns dedicated to the Dormition of Virgin Mary, or Theotokos. It was constructed in 1530 by Voievod Petru Rareş and his chancellorTeodor Bubuiog. The monastery was built over the foundation of a previous monastery that dated from around 1415. The Humor monastery was closed in 1786 and was not reopened until 1990. The church has been inscribed by UNESCO on its list of World Heritage Sites, as one of the Painted churches of Moldavia.
- Humor was one of the first of Moldavia's painted monasteries to be frescoed and, along with Voroneţ, is probably the best preserved. The dominant colour of the frescoes is a reddish brown. The master painter responsible for Humor's frescoes, which were painted in 1535, is one Toma of Suceava.

- The subjects of the frescoes at Humor include the Siege of Constantinople and the Last Judgment, common on the exterior of the painted monasteries of Bucovina, but also the Hymn to the Virgin inspired by the poem of Patriarch Sergius of Constantinople relating to the miraculous intervention of the Theotokos in saving the city from Persian conquest in 626. The Persians are, however, depicted as Turks which is a common device in these monasteries, their paintings being used in part for political propaganda in addition to their spiritual meaning.

- Mănăstirea Humor (denumită uneori și Mănăstirea Humorului) este o mănăstire ortodoxă din România, construită în anul 1530 în satul Mănăstirea Humorului din comuna omonimă (aflată în prezent în județul Suceava) de către marele logofăt Toader Bubuiog. Biserica mănăstirii are hramurile Adormirea Maicii Domnului (sărbătorit în fiecare an pe 15 august) și Sfântul Mucenic Gheorghe (sărbătorit la 23 aprilie). Mănăstirea Humorului a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004 la poziția 292, având codul de clasificare SV-II-a-A-05570. Ansamblul mănăstiresc este format din patru obiective:

1 - Biserica "Adormirea Maicii Domnului” și "Sf. Gheorghe" - construită în 1530 și având codul SV-II-m-A-05570.01
2 - Ruinele caselor mănăstirești - datând din sec. XVI - XVIII și având codul SV-II-m-A-05570.02
3 - Turnul clopotniță - datând din sec. XIX și având codul SV-II-m-A-05570.03
4 - Turnul lui Vasile Lupu - construit în 1641 și având codul SV-II-m-A-05570.04

- În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica "Adormirea Maicii Domnului” și "Sf. Gheorghe" a Mănăstirii Humor, împreună cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, Suceava ("Sf. Ioan cel Nou") și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

- Potrivit predaniilor din bătrâni, pe la începutul secolului al XV-lea, în perioada domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), "panul Ivan vornicul care era la Humor" a înălțat o biserică de piatră pe malul unui pârâiaș, în apropiere de confluența acestuia cu Humorul. Aici exista un schit de călugări care avea anterior o biserică de lemn. În cursul secolului al XV-lea, în jurul bisericii noi s-a dezvoltat un așezământ monahal cunoscut ca Mănăstirea Humor.

- Printr-un uric din 13 aprilie 1415, domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) a dăruit „mănăstirii panului Ivan vornic (...) care este la Humor” moșia Pârteștenilor care cuprindea Solonețul (actualul sat Pârteștii de Sus), adică „un sat la obârșia Solonțului, unde au fost Tatomir și Pârtea”, și Pârteștii de Jos, adică „seliștea Dioniș”. Domnitorii secolului al XV-lea au înzestrat mănăstirea cu obiecte prețioase și manuscrise. Dintre manuscrise, se mai păstrează și astăzi Tetraevangheliarul de la Humor, dăruit Mănăstirii Humor în anul 1473 de către Ștefan cel Mare. Pe acest manuscris se precizează că Ștefan cel Mare "a dat de s-a scris un Tetraevanghel cu mâna ierodiaconului Nicodim". Pe una din filele acestei cărți de cult se află o miniatură de o rară frumusețe care o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus. În partea de jos a miniaturii era pictat Ștefan cel Mare, în genunchi, oferindu-i Maicii Domnului, Tetraevangheliarul. Acesta este unul dintre primele portrete laice din Moldova.

- Acest tetraevanghel a fost descoperit prin 1881 de către episcopul cărturar Melchisedec Ștefănescu a dat peste Tetraevangheliarul de la Mănăstirea Humor, din anul 1473. În prezent, acest manuscris este păstrat în Muzeul Mănăstirii Putna. La 13 noiembrie 1881, episcopul își exprima opinia că miniatura de pe Tetraevangheliarul de la Humor este "adevăratul și autenticul portret al marelui Ștefan". La început, această ipoteză a fost contestată de către membrii Academiei Române, unul dintre principalii contestatari fiind Bogdan Petriceicu Hasdeu. În primele decenii ale secolului al XVI-lea, biserica zidită de vornicul Ivan s-a prăbușit din cauze necunoscute. Ruinele vechii mănăstiri se pot vedea și astăzi, la vreo 500 m de actuala biserică. Ruinele bisericii Humorul Vechi au fost incluse pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004 la poziția 291, având codul de clasificare SV-II-m-A-05569. Pe aceastăp listă se precizează că ruinele se află la circa 100 m sud-vest de incinta actuală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu