miercuri, 8 octombrie 2014

Biserica Sf. Mercurie si Ecaterina-Suceava, Radaseni ✥۩♚۩✥

Facebook, 40 photos - http://goo.gl/X4odCX

Biserica Sfantul Mercurie si Sfanta Ecaterina este o biserica ortodoxa din localitatea Radaseni, judetul Suceava, la mica distanta de orasul Falticeni. Localitatea Radaseni se afla amplasata in partea de nord a Moldovei, la 3 kilometri distanta de Falticeni si la 30 kilometri de Suceava. Localitatea Radaseni se afla amplasata in sudul judetului Suceava, pe zona fostei granite ce delimita Bucovina de regatul Austro-Ungar. 

Inceputul asezarii Radaseni se pierde in negura timpului, dinainte de descalecatul Moldovei, satul fiind atestat de cercetarile efectuate de Nicolae Balcescu si Grigore Butureanu, intre anii 1888-1895, si continuate de profesor Vasile Ciurea, in anul 1930, care a gasit urme preistorice ce situeaza localitatea Radaseni printre statiunile preistorice ale paleoliticului tarziu. Primele documente care atesta existenta satelor sunt: documentul oficial "Uricul" din 16-II-1424, prin care Alexandru cel Bun daruieste lui popa Iuga satul megies Buciumeni. Prin acest document, popa Iuga mai primeste 13 sate, printre care si satul Radaseni, al patrulea mai sus de Buciumeni. Pentru a putea intra in comuna trebuie sa treceti de poarta de intrare in comuna, poarta care dateaza din anul 1978. 

Vorbind despre aceasta localitate, Mihail Sadoveanu spune: "De la Falticeni, adica satul lui Foltic, apuci in sus, spre miaza-noapte, pe langa vechea razesie a Buciumenilor, care mai pastreaza hartia domneasca a lui popa Bucium de la Alexandru Voda Batranul, prin marginea oprisenilor, adica asezarea lui Opris, si nu umbli pe jos decat o pret de jumatate de ceas pana la dealul ce se cheama horbaza apoi treci printr-o zona de gradini si frumoase gospodarii." Biserica Sfantul Mercurie si Sfanta Ecaterina din Radaseni - scurt istoric 

Biserica este amplasata pe un deal al localitatii, intr-un spatiu care ofera privirii nebanuite bucurii. Drumul spre biserica poate fi strabatut atat cu masina cat si pe jos. Aceasta biserica este monument istoric. Peretii bisericii sunt din lemn iar acoperisul este din sindrila. In curtea bisericii se gaseste casa de praznuire din scandura si acoperis din tabla. Turnul clopotnitei este construit din lemn si acoperit cu tabla. Biserica de lemn din Radaseni ocupa 204 metri patrati, din totalul de 3.433 metri patrati pe care ii are curtea bisericii. Biserica Sfantul Mercurie si Sfanta Ecaterina din Radaseni, ctitoria lui Tomsa-Voda, a fost construita intre anii 1611-1622. Cu vechea sa istorie, inca din vremea domnitorului Stefan Tomsa, Biserica "Sfantul Mercurie si Sfanta Ecaterina", stalp de credinta si spiritualitate, aduce si astazi urmasilor Sfantului Stefan cel Mare, pace si binecuvantare precum si mandria de a fi locuitor al acestor meleaguri. 

La inceputul secolului al XVII lea, pe tronul Moldovei ajunge domnitorul Stefan Tomsa, care, la rugamintea oamenilor, a daruit Radasenilor o bucata de pamant si le-a construit o biserica. Traditia locului mai marturiseste si faptul ca Stefan Tomsa ar fi invatat carte in satul Radaseni, unde si-a petrecut o parte din copilarie. Fiind legat sufleteste de aceste meleaguri, cand ajunge domnitor, el inalta o biserica in Radaseni, dar nu inainte de a declara satul drept "sat domnesc". O dovada a faptului ca biserica este ctitorita de Stefan Tomsa este si o lingurita de aur, care astazi se afla la Manastirea Neamt, cu urmatoarea inscriptie gravata: “si am daruit-o pre ea spre a se ruga pentru noi in Biserica din Radaseni, unde este hramul Marelui Mucenic Mercurie. Io Stefan Vv. Tomisevici (Tomsa) 1621-1623." 

Biserica a fost ridicata de mesteri anonimi, din lemn, pe o temelie de piatra ,ulterior a suferit modificari care i-au schimbat aspectul initial. Pridvorul a fost adaugat in anul 1909. Se pare ca ca pictura a fost realizata de mesteri condusi de Iulian ieromonahul, in 1876, din acest an datand si policandrul. Actuala pictura de pe bolta naosului si din altar dateaza din anii 1935-1938 si a fost executata de pictorii Victor Gallin si Stefan Streinu din Botosani. 

Dintre temele iconografice atrage atentia in mod deosebit tabloul votiv, unde sunt reprezentati, pe peretele sudic, voievodul Stefan Tomsa al II-lea si Elena Doamna, tinand in maini chivotul bisericii. Incepand din anul 1996, timp de 8 ani, Biserica Sfantul Mercurie a suferit o reparatie capitala, intrand intr-un amplu proces de restaurare, incercandu-se readucerea ei la starea initiala si eliberarea de toate elementele care stricau stilul initial. Restaurarea a atins toate elementele bisericii, incepand cu temelia si terminand cu acoperisul. Pictura a fost curatata de fumul depus si s-a scos la suprafata primul strat de pictura, de o frumusete remarcabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu